به صورت کلی بعد از ترمیم دندان ممکن است که هم چنان درد داشته باشیم , که میتوانیم به صورت درد دندان ترمیم شده ازش یاد کنیم. این درد میتواند علل متعددی داشته باشد که در این مقاله مایل هستیم شما را با روش های پیشگیری از این درد ها اشنا کنیم.
با ما همراه باشید!در ابتدا بحث شما را با ترمیم دندان و اینکه کلیت این درمان چیست اشنا میکنیم!
” ترمیم ” به صورت کلی بدان معنا است که یک جسم را به ظاهر طبیعی و فعالیت نرمال آن برمیگردانیم.در واقع ترمیم دندان گاها جهت کاهش درد های پوسیدگی دندانی استفاده میشود و یکی از روش های شایع در دندانپزشکی ترمیمی است که به صورت خلاصه در بخش ذیل خدمت شما توضیح میدهیم:
1_ بی حسی : ابتدا دندانپزشک محیط اطراف دندان پوسیده و خود دندان مورد نظر را بی حس میکند.
2_برداشتن پوسیدگی: بعد از انکه بی حسی انجام شد دندانپزشک شروع به برداشتن پوسیدگی از روی دندان میکند.
3_پرکردن:بعد از انکه پوسیدگی ها کاملا از سطح دندان برداشته میشود دندانپزشک با مواد مخصوص شروع به پر کردن دندان شما میکند. که میتواند هم رنگ یا سربی رنگ باشد.
انواع مواد ترمیم دندان
انواع مواد ترمیمی که توسط دندانپزشک استفاده میشود عبارتند از :
1_امالگام : که نام کلینیک آن ترمیم هایی به رنگ نقره ای میباشد. ( این ماده برای اولین بار در سال 1826 اختراع شدو در سال 1895 توسط اقای بلک کامل گردید.)
2_رزین های کامپوزیتی : که در حال تبدیل شدن به مقبول ترین ماده از نظر دندانپزشکان و بیماران میباشد و این به دلیل ظاهر طبیعی ( رنگ ) و پیشرفت های اخیر در استحکام آن است.
3_ سمان ها : گروهی از مواد دندانی هستند که به منظور ترمیم موقت و یا چسباندن دائم ترمیم های ریختگی بر روی سطح دندان استفاده میشوند.
4_مواد سفیدکننده دندان : ( بلیچینگ ) که استفاده از انها یکی از سریع ترین و مقرون به صرفه ترین راه ها جهت بازیابی زیبایی ( رنگ ) دندان ها میباشد.
به صورت کلی بحث های درمان ترمیم و زیبایی دندان را میتوانیم در دو بخش مجزا از هم برررسی کنیم به این صورت که :
1_ درمان ترمیمی
2_درمان زیبایی
که در واقع علم دندانپزشکی ترمیمی , علم و هنر تشخیص و پیش اگهی و درمان ضایعاتی در دندان هاست .که برای تصحیح انها نیازی به ترمیم های پوشش کامل ( روکش ) تاج دندان نیست.
درمان های زیبایی نیز شامل روش های گوناگون میشوند که عبارتند از :
3_بلیچینگ
4_ماکاپ های اسنپ ان اسمایل
گاها پیش میاید زمانی که دندان های خود را ترمیم کردیم مجدد احساس درد میکنیم و پیش خود فکر کنیم که چرا با وجود اینکه دندان خود را ترمیم کردیم هم چنان درد داریم و حتی ممکن است به این که پزشک ما درمان را به درستی انجام نداده است نیز شک کنیم و … اما همیشه به این صورت نیست و دلایل دیگری نیز میتواند داشته باشد که در بخش ذیل به ان اشاره میکنیم .
از انواع درد های بعد از درمان ترمیم دندان میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم :
1_ درد حین جویدن
2_حساسیت به آب سرد و گرم
3_نبض زدن دندان
4_تیر کشیدن دندان
5_ حساسیت به مواد دندانپزشکی مثل جیوه موجود در امالگام
« نکته » توجه کنید در صورتی که به موادی از قبیل جیوه و نقره و … حساسیت دارید حتما با پزشک خود مشورت کنید و اطلاع دهید.
چه طور با حساسیت بعد از ترمیم مدارا کنیم؟
یک سری از روشها وجود دارد که شاید بتواند حساسیت بعد از ترمیم و درد بعد از پرکردن دندان شما را کمتر کند. در مواردی درد دندان در چند روز اول ترمیم، با استفاده از داروی ضد درد قابل کنترل است. یکی از کاربرد های خمیردندانهای ضد حساسیت , برای کاهش حساسیت بعد از ترمیم این دندانها مطرحشدهاند اما معلوم نیست در موارد دندانهای ترمیمشده تا چه اندازه موفق هستند.
تحریک کمتر بالطبع باعث میشود که حساسیت کمتری احساس کنیم. در نتیجه از مصرف خوراکیها و آشامیدنیها با دمای خیلی سرد و خیلی گرم خودداری کنید. خوراکیهای خیلی سفت هم بر روی پرکردگی ها ممکن است حساسیت ایجاد کنند.در نهایت اینکه اگربعد از ترمیم دندان درد شما برطرف نشد،نزد دندانپزشک خود مراجعه کنید.
چه قدر باید صبر کنیم تا درد بعد از پرکردن خوب شود؟
اگر درد دندان بعد از پرکردن , بعد از دو روز اول آن قدر شدید شد که زندگی شما را مختل کرده است، اگر درد شبانه، درد نبضدار دارید و اگر بعد از یکی دو روز اول مجبور به مصرف دارو برای کنترل درد میشود، نیازی نیست که انتظار بکشید و در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کرده و این موارد را با او در میان بگذارید.
اما حساسیت جزئی بعد از ترمیم دندان و به صورت مختصر برای چند روز و حتی چند هفته آینده طبیعی است , و به صورت طبیعی درد درمان شما روند نزولی خواهد داشت . شاید شما در خوردن آب خنک، بستنی و چای احساس ناراحتی کنید و این را به حساب درد بعد از ترمیم دندان بگذارید؛ اما توجه کنید که یک الی دو هفته بعد ازدرمان خود از مصرف این مواد غذایی اجتناب فرمایید و قدرت مدارای شما در این مورد ,فاکتور تعیین کنندهای به شمار میآید. گاهی اوقات شما تعیین میکنید که دندان شما توسط دندانپزشک و اندودنتیست( درمان ریشه ) و یا اصطلاح عامیانه عصب کشی شود یا نشود! از نظر اخلاقی ما به عنوان درمانگر موظف هستیم درد را برای شما برطرف کنیم. ولا اینکه مجبور باشیم دندان زنده ای را که بعد از ترمیم شدن (بدون عصب کشی) حساسیت آن برطرف نمیشود، عصب کشی (درمان ریشه) بکنیم.