در ادامه مبحث آموزش کلینیک مدرن ما میپردازیم به علائم حیاتی یا وایتال سان
در وایتال سان که همان نشانههای حیاتی هست یکی از آن میتواند گرفتگی نبض بیمار باشد. نبض بیمار را ما میگریم بین شصت تا صد و ده الی صدوبیست باید باشد.
در حالت عادی در انسانهای نرمال نبض حدود شصتوهفت الی شصتوهشت تا هفتاد الی هشتاد میزند اگر بیشتر از این باشد نبض HYPER هست اگر پایینتر باشد HYPO هست که ما در این حالت باید بیمار را بررسی بکنیم ازلحاظ علائم حیاتی اگر در حالت اورژانس باشد ما زیاد به تمپریچر، تمپریچر یعنی تب بیمار در حالت اورژانس توجه نمیکنیم ولی بیماری که ما میبینیم تب دارد تمپریچر بیمار را چک میکنیم بهوسیله ترمومتر دستگاه دماسنج هست، دماسنج طبی که در زیر زبان بیمار به مدت سه الی پنج دقیقه ما میگذاریم اصولاً حدود سه دقیقه تب بیمار را چک میکند که اگر بالای سیوهفت و دودهم بود یا سیوهفت درجه بود برابر سازمان WHO ما میبینیم بیمار تب دارد تب بیمار اصولاً میتواند سیوهشت و نیم باشد یا چهل درجه باشد که آنوقت باید به پزشک مراجعه بکنیم ما در مرحلهی بعدی تنفس بیمار راداریم که به آن میگویند رسپیراتوری تنفس بیمار ازنظر رنج نرمال سازمان WHO دوازده الی بیست هست؛ یعنی دوازده الی بیست بار تنفس بیمار باید زده بشود یعنی شخص در حالت عادی باید تنفس داشته باشد. اگر در حالت ورزش باشد این تنفس بیشتر میشود.

اگر در حالت بیمار باشد این تنفس کمتر میشود. ما این تنفس را مورد اشکال و ایراد میدانیم و توسط پزشک باید دوباره بررسی بشود. اگر داریم تنفس شخصی راداریم میگیریم هیچوقت به بیمار نمیگوییم که تنفس آن راداریم چک میکنیم ما نبض بیمار را چک میکنیم ولی تنفس بیمار را میخوانیم یعنی بالا و پایین رفتن شکم و عضلات سینه را چند بار در دقیقه این بیمار تنفس داشته است. حالا میتواند هفده بار باشد، هجده بار باشد یا بین دوازدهتا بیست باشد. مرحلهی بعدی ما BLOOD PRESSURE هست BLOOD PRESSURE یعنی گرفتن فشارخون PRESSURE یعنی فشار BLOOD یعنی خون در این حالت ما فشارخون بیمار را چک میکنیم ما اینجا دستگاهی داریم که فشارخون بیمار را میگیرد (دستگاه فشارخون دیجیتالی) اصولاً در بیشتر مواقع سؤال میشود برای گرفتن فشارخون دست راست را بگیریم یا چپ؟ در هر دو حالت فرقی نمیکند حالا اگر نیم درجه چپ و راست فرق بکند زیاد مهم نیست ولی اگر بیمار میخواهد HYPER TENSION افزایش BLOOD PRESSURE افزایش فشار داشته باشد یا HYPO TENSION داشته باشد ما درهرصورت با گرفتن فشارخون میفهمیم. ما درگرفتن فشارخون بهوسیلهی دستگاههای دیجیتالی که الآن اختراعشده است و در دست و معرض کلینیکها و حتی مردم قرارگرفته با زدن کلید OFF و ON با زدن کلید ON کاف ما دارد پر میشود با پر شدن و خالی شدن کاف تمام مراحل فشارخون بیمار را برای ما بررسی میکند و نبض بیمار را حتی روی صفحه دیجیتال نشان میدهد. تعداد ضربان قلب و بررسی میکند فشارخون را در بدن بیمار که در ناحیه براکیال هست. یازده و هشتدهم روی هشت و یک یعنی فشارخونی که یازده روی هشت هست حالت نرمال این بیمار دارد پالس آن هشتادوچهار هست پالس که گفتیم از شصت الی تا صد و ده یا صدوبیست هست پالس این بیمار که همان نبض بیمار هست هشتادوچهار هست که اینجا ما میتوانیم بگوییم که فشارخون بیمار را چک کردیم. نبض بیمار را هم چک کردیم و نرمال هست اگر به ناآگاه فشارخون بیمار بالابود ما در کلینیکهای دندانپزشکی بودیم و دیدیم این حالت را که بیمار فشارخون آن بالا هست بلافاصله از بیمار میپرسیم که آیا داروی موردنظری را مصرف میکند یا نه؟ اگر داروی موردنظر در مورد فشارخون مصرف میکند؛ که البته باید قبل از آنهم توسط دستیار دندانپزشک فورمی را که چارت میکند نوشته باشد که به معرض و دید دندانپزشک هم رسید ه باشد بلافاصله به آنهم مراجعه کنیم میفهمیم که بیمار داروی فشارخون مصرف میکند حالا آن داروی فشارخون میخواهد زیرزبانی باشد کاپترپریل یا میخواهد غیر از زیرزبانی باشد. بلافاصله به بیمار میدهیم که بعد از یک ربع ما بتوانیم فشارخون بیمار را چک بکنیم که ببینیم که آیا اثربخش بوده یا نه
مبحث امروز ما در مورد ویتال سان به پایان رسید و در کلینیک مدرن شمارا به خدای بزرگ میسپارم