دوره آموزش روکش ایمپلنت

دوره آموزشی روکش ایمپلنت – قسمت ششم

فهرست مطالب

سلام مجدد به همه‌ی شما همکاران، به مدرن ما، به مدرن خودتان خوش‌آمدید. ان‌شاءالله ایام به شما خوش گذشته باشد، مطالب جدید آموخته باشید. من دکتر زهرا حمیدی هستم، بنده و خواهرم در بخش پروتز ایمپلنت کلینیک مدرن را فعالیت می‌کنیم. در این‌یک سال و خرده‌ای که با کلینیک مدرن همکاری داریم روکش­های زیادی را تحویل دادیم؛ روکش‌های مختلف هم درزمینهٔ پروتزهای ثابت و هم درزمینهٔ پروتزهای متحرک. نمی‌دانم این عدد درست باشد یا نه ولی می‌توانم بگویم که هرکداممان بالای پانصدتا شش‌صد روکش ایمپلنت تحویل دادیم. امروز هم در خدمتتان هستم تا تجربیات خودم را دوره آموزشی روکش ایمپلنت که در این‌یک سال به دست آوردم به شما بگویم.

مقدمه دوره آموزشی روکش ایمپلنت

یک مقدمه‌ای را می‌خواهم راجع به خودم به شما بگویم. من زمانی که مثل شما دانشجو بودم وقتی در کلینیک کار می‌کردم به پروتز علاقه‌ای نداشتم. هر وقت کار پروتزی انجام می‌دادم می‌گفتم ای خدایا می‌شود زودتر پروتز تمام شود و من به کلینیک خودم بروم و کار پروتزی انجام ندهم. درواقع درسم تمام شد با کلینیک مدرن آشنا شدم. در ابتدا که وارد کلینیک مدرن شدم اول هیچ علاقه‌ای نداشتم که کار پروتز انجام بدهم، آمدم که کارهای عمومی انجام بدهم. آقای مسلمی مرا به یک سمتی سوق دادند که من سمت پروتز روکش ایمپلنت آمدم. نمی‌دانم چه شد، این را می‌توانم به شما بگویم که فهمیدم آن دورانی که من دانشجو بودم و در کلینیک دانشگاه کار می‌کردم آن زمان هم آن علاقه در من وجود داشته است؛ یعنی من پروتز را دوست داشتم ولی انگیزه‌ای نبوده، کسی نبوده که به من این انگیزه را بدهد که من بخواهم پروتز را انجام بدهم. الآن واقعاً عاشق پروتز هستم، پروتز را خیلی دوست دارم طوری که همیشه به اهداف بالاتر فکر می‌کنم. امیدوارم شما هم مثل من راهتان را انتخاب کنید، در آن قسمتی که دوست دارید فعالیت داشته باشید بدرخشید و کارتان را شروع کنید.

از دیروز تا حالا با مطالب مختلفی آشنا شدیم که تمام این مطالب راجع به ایمپلنت و پروتز ایمپلنت بوده است؛ یعنی درواقع ما با ایمپلنت و بخش پروتزی آن کارداریم. تا الآن مطالب مختلفی گفته‌شده که به بخش امتحان اباتمنت و فریم می‌رسیم. قبل از آن برای اینکه یک یادآوری داشته باشیم برای اینکه ملکه ذهنتان شده باشد با همدیگر مراحل ایمپلنت را مرور می‌کنیم تا به این بخش برسیم که من برایتان توضیح بدهم. از اول بخواهم برایتان توضیح بدهم، اولین مرحله گذاشتن فیکسچر بوده که بعد گذاشتن فیکسچر ما طی چند ماه -برای فک بالا چهار یا پنج ماه، برای فک پایین هم بعد از سه ماه- هیلینگ را می‌بندیم. بعدازاینکه هیلینگ بسته می‌شود جراح دستور قالب‌گیری می‌دهد. به بخش قالب‌گیری می‌رسیم که خانم دکتر حمیدی برایتان توضیح دادند که قالب‌گیری چه طور است و به چه شیوه‌ای انجام می‌شود. قالب‌گیری را که انجام دادیم آنالوگ را بستیم -که همه می‌دانید آنالوگ چیست- آن قالب به لابراتوار فرستاده می‌شود و دور طول آن قالب شما گچ گرفته می‌شود و درواقع کستی می‌شود که عیناً عین دهان بیمارتان است و به دست ما می‌رسد.

دانشجویان باکو در کلینیک دندان پزشکی مدرن
دانشجویان دندانپزشکی در دوره آموزش روکش ایمپلنت

اینجا جا دارد من یک نکته را اضافه کنم، بعدازاینکه قالب گرفته به لابراتوار می‌رود همان‌طور که خانم دکتر گفتند باید دهان بیمارتان را بررسی کنید. ببینید بیمارتان، بیمار فول ماوس است، بیمار فری اند است، بیماری است که کیس خاصی است که آیا این بیمار احتیاج به بیس وکسریم دارد یا نه. اگر بیمارتان بیمار فول ماوس، بی‌دندانی باشد یا فری اند باشد دندان های خلفی را نداشته باشد بهتر است که حتماً بیس وکسریم را داشته باشد یعنی مرحله ثبت رابطه. نمی‌دانم شما تا الآن بیس وکسریم دیده‌اید یا نه. از آن قرمز درواقع ایندکس ساخته می‌شود من به شما به‌صورت عملی نشان می‌دهم اگر امروز وارد بخش شدیم من به شما نشان می‌دهم. امروز اگر ان‌شاءالله بیماری بیاید هم مرحله امتحان فریم و هم مرحله امتحان اباتمنت و هم مرحله امتحان فریم را برایتان عملی اینجا اجرا می‌کنم.

اباتمنت دندان چیست

اگر بیمار با این فرض که بیس وکسریم را انجام دادیم، به مرحله امتحان اباتمنت رسیدیم. بچه‌ها می‌دانید اباتمنت چیست؟ اصلاً تا به حال اباتمنت را از نزدیک دیده‌اید؟ این‌طور به شما بگویم، یک نقاشی از آن بکشم. (ببخشید نقاشی من زیاد خوب نیست.) فکر کنید یک فیکسچر داخل دهان بیمار است. این همان روکشی است که ما باید درنهایت به او تحویل بدهیم. یک‌چیزی باید این وسط باشد که این دو تا را به هم اتصال بدهد. ما که نمی‌توانیم روکش را بدون فیکسچر بیاوریم. درست است؟ باید یک‌چیزی اینجا داشته باشیم. آن چیزی که در وسط به‌عنوان رابطه قرار می‌گیرد درواقع بین فیکسچر داخل دهان بیمار و روکش را اباتمنت می‌گویند. این اباتمنت ماست، این فیکسچر داخل دهان بیمار است و این هم اباتمنت ما است. اباتمنت را لابراتوار برای ما می‌سازد. آن قالب‌هایی که الآن اینجا گرفتیم، خانم دکتر گفتند عمق و موقعیت فیکسچر را همه را شما اندازه گرفتید، لابراتوار رفته، بر اساس آن قالب شما اباتمنت را لابراتوار سفارش داده و به دست ما رسیده است. گفتیم اباتمنت به‌عنوان پایه و رابطه بین فیکسچر داخل دهان بیمار و روکش ما قرار می‌گیرد. مسلماً نقش خیلی مهمی هم در پروتز ما دارد. چون اگر اباتمنتی نداشته باشیم قاعدتاً هیچ روکشی هم نداریم، روکشمان را به کجا وصل کنیم؟

انواع اباتمنت ایمپلنت

اباتمنت می‌تواند مدل­های مختلفی داشته باشد و رنگ‌بندی‌های مختلفی داشته باشد. می‌توانیم اباتمنت زیرکونیومی داشته باشیم، اباتمنت از جنس طلا داشته باشیم و اباتمنت تیتانیومی داشته باشیم. ولی رایج‌ترین اباتمنتی که ما الان استفاده می‌کنیم اباتمنت تیتانیومی است که خیلی مورداستفاده قرار می‌گیرد. اگر بخواهم راجع به اباتمنت توضیح بدهم، بچه‌ها ببینید از این بالا پیچ اباتمنت وارد می‌شود درواقع اینجا بدنه اباتمنت ماست که روکش ما به بدنه اباتمنت می‌چسبد. پس روکش شما به کجا می‌چسبد؟ به بدنه اباتمنت. این هم قسمت هیت اباتمنت است که با فیکسچر داخل دهان بیمار ما جوینت می‌شود و پیچ ما آنجا یک تداخلی را ایجاد می‌کند. بچه‌ها این را در نظر داشته باشید که ما به‌هیچ‌وجه نمی‌دانیم هیت بیس اباتمنتمان را تغییر بدهیم؛ یعنی هیت اباتمنت تنها قسمتی از اباتمنت است که ما نمی‌توانیم هیچ تغییر و تحولی در آن به وجود بیاوریم. شما می‌توانید بدنه اباتمنت، قسمت ابتدایی اباتمنت یا حتی خط‌ تراش اباتمنت تغییر به وجود بیاورید یعنی می‌توانید دست بزنید. تنها جایی که نمی‌توانید به آن دست بزنید کجاست؟ هیت اباتمنتتان است. این قسمت را خط تراش اباتمنت می‌گویند. خانم دکترها قبلاً برایتان توضیح دادند. خط تراش اباتمنت خیلی مهم است. بر اساس آن استیجی که داخل دهان بیمار اندازه می‌گرفتیم به همان اندازه لابراتوار خط تراش اباتمنت را تعیین می‌کند و برایتان می‌آورد.

دانشجویان باکو در دوره آموزشی روکش ایمپلنت
دانشجویان باکو در دوره آموزشی روکش ایمپلنت

الآن ما می‌خواهیم وارد مرحله امتحان اباتمنت بشویم. می‌دانم که تئوری اگر همراه با عملی باشد خیلی بهتر است، برایتان شیرین‌تر و جذاب‌تر است.

می‌رویم وارد بخش درمان می‌شویم. امروز یک مرحله به نام امتحان اباتمنت فریم داریم. من انجام می‌دهم، می‌بینید. همه عملیات را برایتان توضیح می‌دهم. دوباره اینجا برمی‌گردیم، کارهایی که آنجا انجام دادیم را نمونه‌اش را اینجا داریم. دوباره توضیح می‌دهم رد می‌شویم تا به مرحله آخر برسیم. به بخش درمان رفتیم کار اباتمنت فریم را از نزدیک دیدیم. هم با اباتمنت هم بافریم هم با نشست اباتمنت و فریم آشنا شدیم. سؤالی بابت بخش فیزیکی که باهم رفتیم دارید؟

این مباحث تکراری است برایتان تند توضیح می‌دهم. باز اگر جایی دارید به من بگویید. چه کسی می‌تواند برای من اباتمنت را تعریف کند. اباتمنت می‌تواند مدل­های مختلفی داشته باشد. اباتمنت زیرکونیومی، اباتمنت تیتانیومی و اباتمنت از جنس طلا. درست است؟ بچه‌ها این چیست؟ حالا به شما می‌گویم برای آور ما از این اباتمنت استفاده می‌کنیم به آن بال اباتمنت می‌گوییم. برای آور که داریم تغییرشان می‌دهیم از اباتمنت بال استفاده می‌کنیم. حتی آور بال هم داریم که من برایتان توضیح می‌دهم.

انواع اباتمنت ایمپلنت
انواع اباتمنت ایمپلنت

مرحله امتحان اباتمنت

بچه­ ها گفتیم در مرحله امتحان اباتمنت اولین کاری که ما باید انجام بدهیم چیست؟ گفتیم کست بیمار با را با دهان بیمار را مورد بررسی قرار می‌دهیم؛ که با این فضایی که ما در کست ماداریم با دهان بیمارمان یکی است یا نه؟ با همدیگر بررسی کردیم، حتی به شما گفتم اگر نمی‌توانید آن فضا را در خاطرتان داشته باشید با گوشی‌تان یک عکس بگیرید. بارهای اول می‌توانید با گوشی‌تان یک عکس بگیرید و درنهایت فریم و اباتمنت را که نشاندید می‌توانید با عکستان مقایسه کنید ببینید اکی است یا نه؟

پس قدم اول مقایسه کست با دهان بیمار است. گفتیم برای اینکه اباتمنتمان را داخل دهان بیمار بنشانیم راه‌های مختلفی وجود دارد. ساده‌ترین راه نشست اباتمنت چیست؟ به‌وسیله چیست؟ به‌وسیله جیگ است. ما می‌توانیم به‌وسیله جیگ اباتمنتمان را داخل دهان بیمار بنشانیم. به این طریق هیلینگ‌های بیمارمان را باز کردیم، بچه‌ها ببینید بیمار قول ماوس فک بالا بوده است. هیلینگ‌های بیمارمان را باز کردیم با سرنگ شستشو دادیم من اباتمنت‌ها را باز کردم و داخل دهان بیمار با جیگ نشاندم.

بچه‌ها گفتیم حالا به هر دلیلی اباتمنتی که به دست ما می‌رسد شاید جیگ نداشته باشد. درست است؟ همیشه که ما نمی‌توانیم بیاییم راه ساده را انتخاب کنیم، اباتمنتمان را با جیگ بنشانیم. گاهی اوقات پیش می‌آید که اباتمنتمان می‌شکند، اباتمنتی نداریم. یک دندان‌پزشک، دندانپزشکی است که از خودش خلاقیت داشته باشد، بتواند اباتمنتش را بدون جیگ هم بنشاند. گفتم یکی از راه‌های نشست اباتمنت بدون جیگ این است که ما بیاییم اباتمنتمان را در فریم مان قرار بدهیم آن را در همان پوزیشن که هست داخل دهان بیمارمان ببریم. داخل دهان بیمار می‌بریم اگر آنجا خوش‌شانس باشیم اباتمنت و فریم را وقتی فشار می‌دهیم فریم را به‌آرامی دربیاوریم، اباتمنت گیر می‌کند شما می‌توانید آن را در موقعیت دقیقی ببندید. بعضی مواقع‌ها فشار می‌دهیم ولی اباتمنت آنجا گیر نمی‌کند با فریمتان پایین می‌آید. چه‌کار می‌کنید؟ اباتمنت را آنجا با سوزن یا با پنس نگاه می‌داریم بعد فریمتان را درمی‌آورید، پیچ اباتمنت را محکم می‌کنید، فریمتان را می‌نشانید. باز یک حالت دیگر دارد؛ همه این کارها را انجام می‌دهیم بازهم روکش را قرار می‌دهید روکشتان قرار نمی‌گیرد. ناامیدی وجود ندارد. این‌قدر اباتمنتتان را درمی‌آورید در هگزای مختلف می‌بندید تا بالاخره روکشتان روی ‌اباتمنتتان بنشیند.

بچه‌ها یک‌راهی که وجود دارد و به شما گفتم این است که همیشه اباتمنت از سمت لبیال یا باکال می‌تواند خط داشته باشد یعنی شما می‌توانید بیایید از سمت لبیال یا باکال بیمار یک خط عمودی با ماژیک برای خودتان بکشید آن را بازکنید بازهم به‌صورت چشمی دردهان بیمارتان بنشانید. آن خط را کشیدید به همان حالت در داخل دهان بیمار می‌نشانید بعد فریمتان را قرار می‌دهید. به‌هرحال به یک طریقی شما باید این اباتمنت و فریم را بنشانید، می‌تواند جیگ باشد، می‌تواند کشیدن خط باشد، می‌تواند گذاشتنش روی فریم باشد، می‌تواند این‌قدر بازکنید ببندید تا هگز پیدا کنید.

مرحله امتحان اباتمنت
مرحله امتحان اباتمنت
تهیه شده در گروه کلینیک دندانپزشکی مدرن دوره آموزشی روکش ایمپلنت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات

آخرین مقالات