در جایی که قرار است ایمپلنت گذاشته شود که همان نواحی بیدندانی است یا دندان را داشته باشیم که باید کشیده شود و جای آن ایمپلنت گذاشته شود. اگر دندان را نداشته باشیم باید بررسی شود که شرایط استخوان برای کاشت ایمپلنت مناسب است که ایمپلنت کاشته میشود و یا استخوان ضعف دارد بهطور مثال: قطر، ارتفاع کمی دارد که ما در این زمان باید بازسازی استخوان انجام دهیم و سپس ایمپلنت را قرار میدهیم. در ادامه دکتر برزویی آموزش پروتز ثابت و متحرک را برای شما عزیزان ارائه میدهد.
آموزش پروتز ثابت و متحرک : روش فرش ساکت
اگر دندانی را بکشیم ممکن است بلافاصله ایمپلنت کاشته شود به این روش فرش ساکت گفته میشود. یا ممکن است دندان کشیده شود و شرایط مساعد نباشد باید بازسازی استخوان انجام شود و چند ماه بعد بسته به شرایط بیمار ایمپلنت گذاشته شود. حتی زمانی که دندان کشیده شده هم ممکن است این کار را انجام دهیم یعنی شرایط استخوان جوری نباشد که بتوانیم بازسازی را همزمان با ایمپلنت انجام دهیم. در صورت نیاز بازسازی استخوان یا همزمان با ایمپلنت انجام میشود و یا اگر شرایط استخوان خیلی بد باشد با تاخیر انجام میشود. بازسازی انجام میشود و بعد از چند ماه که استخوان به حالت نرمال رسید ایمپلنت قرار داده میشود. در چه شرایطی ما میتوانیم فرش ساکت کار کنیم و در چه شرایط نمیتوانیم فرش ساکت کار کنیم. اگر دندان استخوان اطرافش سالم باشد میتوانیم این کار را انجام دهیم و حجم ریشه خیلی زیاد نباشد.
1- تخریب استخوان شدید
2- ناحیه عفونی باشد
3- دندان آبسه داشته باشد.
4- ترشح چرک دیده شود.
5- ضایعهی وسیع داشته باشد.
6- دندانی که چند ریشه دارد و استخوانمان مناسب نیست. اگر موارد گفته شده وجود داشته باشد نمیتوانیم فرش ساکت کار کنیم. بیمارانی که کاملا بیدندان هستند از لحاظ پروتزی ما 3 نوع پروتز میتوانیم داشته باشیم پروتز ثابت یا متحرک. طرح درمان ثابت: دو نوع است یا به قسمت سرامیک بریج است یا هیبرید دنچر طرح درمان متحرک: که به صورت اوردنچر است. در این تصویر نمونهای از ایمپلنت تک دندانی را میبینید که یک پایه فیکسچر، اباتمنت، روکش سرامیکی دارد. زمانی که میخواهیم بریج کار کنیم که همه پایه هارا نمیگذاریم که به طور مثال دوپایه گذاشته شود و یک ایمپلنت 3 واحدی بگذاریم که ایمپلنت ثابت میشود. دکتر برزویی در کلاس آموزش پروتز ثابت و متحرک اینطور توضیح میدهد: زمانی که بیدندانی کامل میشود و کل دهان را میخواهیم بازسازی کنیم طرح درمانهای متفاوتی وجود دارد. که انتخاب اول ما طرح درمان ثابت اول ما فیکس بریج است که اول بیمار را بررسی میکنیم و تصمیم میگیریم برایش فیکس بریج کار کنیم. اما باید به شرایط بیمار توجه کنیم که آیا بن مناسب برای این کار دارد یا خیر که این طرح درمان بیشترین بن را میخواهد. بایت بیمار بررسی شود. کسانی که سالها دندان مصنوعی استفاده کردند وقتی که دندان مصنوعی خود را درمی آورند صورت جمع میشود. این برای آنها مناسب نیست و لیب ساپورت را تامین نمیکند. فیکس بریج برای بیماران در غذا جویدنشان خیلی راحت است و بیشترین نیرو را میتوانید به آن وارد کنید. برای این طرح درمان باید 6 فیکسچر گذاشته شود که فقط ناحیهی زیبایی را پوشش میدهیم که در غذا خوردن خیلی راحت نیستند.

معمولا فک پایین 7 عدد و فک بالا 8 عدد ایده آل ترین است که بخواهیم فیکسچر بگذاریم برای فیکس بریج و تعداد روکش هم بستگی به قوس دهانی دارد معمولا بین 12 تا 14 عدد. طرح درمان ثابت دوم ما هیبرید دنچر است. زمانی که بیمار ما اسرار دارد که برایش ثابت کار کنیم ولی از طرفی حجم استخوان بیمار به ما اجازه نمیدهد که 7 یا 8 عدد ایمپلنت برایش بگذاریم. و از طرفی تحلیل استخوان وجود دارد که اگر بخواهیم دندانها را بلند بگیریم زشت میشود که مجبور میشویم این تحلیل استخوان را با یک لثهی صورتی رنگ مصنوعی جبران کنیم. اگر بخواهیم سرامیکی بسازیم خیلی سنگین میشود و بیمار نمیتواند تحمل کند و تعداد فیکسچر هارا نمیتوانیم 7 یا 8 عدد بگذاریم چون بن بهمان اجازه نمیدهد، زمانی که با این مشکل مواجه میشویم و بیمار اجازه دارد کار ثابت برایش انجام دهیم هیبرید دنچر کار میکنیم با گذاشتن 6 فیکسچر و گذاشتن پروتزی به نام آکریل که هم تحلیل لثه جبران میشود و هم کار ثابت تحویل بیمار میدهیم . چون از سطح اکلوزال یک سری سوراخهایی دارد که ما این پروتز را پیچ میکنیم روی فیکسچر ها و متحرک نیست که دربیاورد و بگذارد و باید یک مقدار از لثه فاصله داشته باشد تا بیمار بتواند آن نواحی را تمیز کند. که باید درباره این فاصله به بیمار گفته شود که اوایل ممکن است در صحبت کردن صوت زده شود و زبانتان با این فاصله درگیر باشد یک موقع هست که بیمار این مسئله را قبول نمیکند.

زمانی که وضعیت استخوان خیلی ضعیف است و در خلف اصلا استخوان نداریم و در نواحی قدامی استخوان خوبی داریم فک پایین بین سوراخهای منتال و فک بالا بین پرمولر ها استخوان خوبی داریم.در کلاس آموزش پروتز ثابت و متحرک باید این چنین بگویم که در نواحی قدامی چند عدد ایمپلنت میگذاریم معمولا بین 2 تا 4 فیکسچر میگذاریم. در فک پایین 2 تا هم میتوان گذاشت و فک بالا بهتر است که 4 عدد فیکسچر باشد که با یکدیگر قرینه باشند . اگر در فک بالا میخواهیم کام را حذف کنیم باید به بیمار اطلاع دهیم. زمانی که ما بن ضعیفی داریم و ممکن است بایتمان بهم خورده باشد و ساپورت نداریم، بیماری که دنچر استفاده میکرده. در مواقعی برای اصلاح اورجت این کار را انجام میدهیم. میدانید که در حالت نرمال فک بالا قوس بازتری دارد و ناحیه قدامی بیرونتر است و فک بالا فک پایین را تحت پوشش قرار میدهد. فک پایین قوس تنگتری دارد و عقبتر است ولی زمانی که دندانها کشیده میشوند الگوی تحلیل به این شکل است که فک بالا به صورت باکال تنگ میشود و عقب میرود و فک پایین لینگوال باز میشود و جلو میآید بنابراین ما یک ریورس جت داریم، زمانی که بیمار چند سال است که دندانهایش را کشیده و از دنچر استفاده کرده فکینش کراس شده که ما آن ریورس چت را با نمیتوانیم با فیکس بریج خیلی جبران کنیم اما زمانی که دنچر کار میکنیم میتوانیم دندان هارا عقب و جلو کنیم و باعث اصلاح جت شود.

تهیه شده در گروه مدرن آموزش پروتز ثابت و متحرک دندان