عوارض کاشت دندان
در این مقاله از وبلاگ کلینیک دنداپزشکی مدرن به بررسی عوارض ایمپلنت دندان در پروسه انجام ایمپلنت خواهیم پرداخت.
عوارض ایمپلنت دندان بعد از جراحی
امروز هم میخواهیم راجع به عوارض ایمپلنت دندان با همدیگر صحبت کنیم و بررسی کنیم که چه اتفاقهایی پیش میآید. این عوارض کاملا یک امر طبیعی و اجتنابناپذیر است ولی اگر کنترل شده پیش نرود ممکن است که ایمپلنت شما با شکست مواجه شود.
10 مورد از عوارض ایمپلنت
- یکی از عوارض ایمپلنت دندان لق شدن دندان کناری در هنگام جراحی است. وقتی جراحی صورت میگیرد چون ریشه دندان کناری، کنار ایمپلنت قرار دارد ممکن است براثر فشارهایی که حین جراحی وارد میشود دندان کناری کمی لق شود که بازهم میگویم امری کاملا طبیعی است و ما باید 3 هفته الی 1 ماه به بیمار زمان بدهیم تا دندان بهبود پیدا کند و لقی آن برطرف شود.
- درد بعد از جراحی که بعضی از بیمارها با دردی مواجه نمیشوند و دردی ندارند و بعضی از بیمارها هم بعد از جراحی درد دارند و امر طبیعی است و با دارو کاملا برطرف میشود. حتی میتوانیم قبل از جراحی دو عدد ژلوفن به بیمار بدهیم که باعث میشود بعد از کاشت ایمپلنت درد و تورم بیمار خیلی کمتر شود.
- بیحسی اطراف لب که کاملا طبیعی و زودگذر است آن هم به خاطر آسیبی است که به فک واردشده و بهمرورزمان بهبود پیدا میکند.
- زیبا نبودن پروتز که اگر جراح در ابتدا فیکسچر را در حالت صحیحی قرار نداده باشد یعنی فیکسچر گفتهشده باشد که به حالت مستقیم قرار داده شود ولی بهصورت زاویهدار قرارگرفته باشد، ما میتوانیم درنهایت پروتز زیبایی را مشاهده نکنیم و اینکه درنهایت پروتزی که بیمار تحویل میگیرد پروتزی است که زیبایی ندارد.
- یکی از عوارض ایمپلنت دندان کبودی بافت لثه است که این هم یک امر کاملا طبیعی است به خاطر فشارهایی که حین جراحی وارد میشود کمی بافت لثه آسیب میبیند و کبود میشود که بعد از چند روز این کبودی برطرف میشود و لثه رنگش به حالت طبیعی خود برمیگردد.
توجه کنید که:
6.خونریزی خفیف بعد از جراحی باشد که کاملا طبیعی است. معمولا تا چند روز یا یک هفته ما این خونریزی خفیف را میبینیم و به بیمار گفته میشود که از پک یخ استفاده کند. از غذاهای خنک مانند بستی استفاده شود که از خونریزی جلوگیری کند. اما اگر احیانا خونریزی شدید بود میتوانید با جراح خود تماس بگیرید و آن را مطلع کنید.
7.لق شدن روکش ایمپلنت بعد از تحویل چون ما در اول پروتز را با چسب موقت به بیمار تحویل میدهیم برای اینکه بیمار برود و با پروتز خود غذا بخورد و ببینند که مشکل یا موردی نداشته باشند. اگر مشکلی مشاهده نشود بیمار میتواند مراجعه کند و چسب دائم به روکش زده شود. در این مدت موقت بیمار باید در نظر داشته باشد که روکش با چسب موقت چسبانده شده و امکان اینکه این روکش لق شود و یا بیفتد هست.

8-شل شدن پیچ اباتمنت که کاملا طبیعی است و میتواند براثر فشار زیاد به ایمپلنت باشد یا براثر دندانقروچه در شب باشد. ما به بیمارانی که در شب دندانقروچه دارند، نایت گارد میدهیم. نایت گارد یک قالب کاملا شیشهای و شفاف است. از بیمار سوال میشود که آیا در خواب دندانقروچه دارد یا در طول روز دندانهایشان را به هم میسابند یا نه؟ اگر بیمارمان دندانقروچه داشت حتما نایت گارد تجویز میشود و بیمار در شب نایت گارد را استفاده میکند که این باعث کنترل فشار به ایمپلنت میشود.

و دو مورد اخر:
9.یکی دیگر از عوارض ایمپلنت دندان شکسته شدن بدنهی ایمپلنت، این شکست امر طبیعی نیست و زیاد پیش نمیآید که دلیلش میتواند فشارهای بیشازحد به ایمپلنت باشد یا خوب نبودن پروتز بیمار. چون فشار از مرکز ایمپلنت به اطراف منتقل میشود و این باعث میشود که فشار به بدنه وارد شود و باعث شکسته شدن بدنهی ایمپلنت ما میشود.
10.تحلیل لثه، یک امر کاملا طبیعی است که در بیمارها دیده میشود و به بیمارها توصیه میکنم که از واترجت استفاده کنند. بهداشت خوبی داشته باشند. نخ دندان مدام استفاده کنند تا کاهش روند تحلیل لثه را داشته باشیم.

این بود از عوارضی که من میتوانستم راجع به ایمپلنت دندان خدمت شما بگویم، بازهم در انتها میگویم که عوارض ایمپلنت دندان کاملا طبیعی است و ممکن است برای هر بیماری اتفاق بیفتد ولی اگر کنترل شود مطمئن باشید که با شکست ایمپلنت مواجه نمیشوید. تا برنامه بعدی خدا نگهدار.
عوارض ایمپلنت دندان
عوارض ایمپلنت دندان جزء جدایی ناپذیر درمان ایمپلنت دندان می باشد. جراحی کاشت دندان، روشی است که درآن جایگزینی ریشه های دندان با فلزی از جنس تیتانیوم که قابل تطبیق با لثه است انجام می گیرد. این فلز به عبارتی درون لثه پیچ می شود و جایگزین دندان های آسیب دیده و از دست رفته بیمار می شود. ایمپلنت دندان ظاهری بسیار شبیه به دندان طبیعی فرد دارد و از لحاظ عملکرد هماند آن عمل می کند. در این مقاله قصد داریم عوارض ایمپلنت دندان را مورد بررسی قرار داده و در انتها راه حلی برای پیشگیری از بروز این مشکلات به شما پیشنهاد کنیم.
ایمپلت دندان به چه افرادی توصیه می شود؟
- یک یا چند دندان از دست رفته داشته باشید.
- فکی که رشد کامل داشته است.
- استخوان کافی برای تامین ایمپلنت یا داشتن پیوند استخوانی داشته باشید.
- بافت های دهانی سالم داشته باشید
- بیماری نداشته باشید که بر بهبود استخوان تاثیر بگذارد.
مهمترین عوارض ایمپلنت دندان
1- تکنیک نامناسب جراحی
همه جراحان مانند هم نیستند. یک جراح دندانپزشک خوب می تواند انجام فرآیند ایمپلنت را برای شما آسان سازد. این امر به این دلیل است که یک جراح خوب به دلیل تجربه و مهارتی که دارد با روش های جراحی صحیح، شما را جراحی می کند و این قضیه باعث می شود که روند کار و بهبودی شما راحت باشد.اما متاسفانه اگر دندانپزشک شما از مهارت کافی برخوردار نباشد، ممکن است عوارضی مانند نکروز (مرگ استخوان) و عفونت در محل کاشت ایجاد شود.
انجام یک تحقیق کامل در مورد انتخاب بهترین کلینیک دندانپزشکی برای ایمپلنت دندان بسیار مهم است. سعی نکنید برای انتخاب کلینیک مناسب در هزینه صرفه جویی کنید، چرا که در ادامه مجبور خواهید بود هزینه بیشتری را برای درمان عفونت های احتمالی صرف کنید. پس قبل از مراجعه به یک کلینیک، حتما سابقه کاری پزشکان آن را را در وب سایت کلینیک بررسی کنید.
2- عفونت
در بعضی مواقع، علیرغم استفاده از روش های جراحی مناسب، ممکن است عفونت ایجاد شود. منشاء این عفونت ممکن است ناشی از باکتری های دهان و انتقال آن به ناحیه عمل جراحی باشد. معمولا این عارضه بعد از عمل جراحی و در شرایطی که بیمار از بهداشت صحیح دندان استفاده نمی کند، رخ می دهد. علاوه بر این، داشتن لثه های نازک و ابتلای فرد به دیابت و یا مصرف سیگار نیز می تواند شما را در معرض خطر ابتلا به عفونت قرار دهد.
رعایت بهداشت دندان همیشه در حفظ دندان های شما یک قانون اساسی بوده است. پس اگر بیماری یا شرایطی دارید، بسیار مهم است که قبل از انجام عمل، آنها را با دندانپزشک خود در میان بگذارید.
3- آسیب عصب و بافت
آسیب عصب و بافت یکی از عوارض ایمپلنت دندان می باشد. منشاء این مشکل نیز می تواند عدم تجربه کافی دندانپزشک باشد. به دلیل این عدم تجربه کافی، ممکن است هنگام قرار دادن ایمپلنت در نزدیک اعصاب، عصب شما آسیب ببینند. این امر منجر به درد مزمن، ناراحتی و بی حسی در ناحیه خواهد شد. آسیب عصبی نیز ممکن است دائمی باشد. مهم است که پزشک از قبل، نوع دردی را که باید تجربه کنید به شما بگوید تا مبنایی برای قضاوت در مورد آن داشته باشید. در صورت درد بیشتر از حد انتظار، بلافاصله به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا آنها بتوانند این مشکل را اصلاح کنند.
4- عدم تطبیق ایمپلنت با فک
عدم تطبیق ایمپلنت با فک یکی از مهمترین عوارض ایمپلنت دندان است. گاهی ممکن است ایمپلنت به درستی به استخوان فک جوش نخورد. این همان چیزی است که از آن به عنوان Osseointegration یاد می شود. این واژه به معنی ایجاد یک ارتباط مستقیم و ساختاری بین استخوان زنده (استخوان فک) و سطح ایمپلنت کاشته شده است.
دلایل مختلفی وجود دارد که باعث می شود ایمپلنت نتواند به درستی با فک تطبیق پبدا کند، این موارد عبارتند از:
- قرار دادن اشتباه ایمپلنت
- عدم وجود حجم و تراکم استخوانی کافی
- آسیب دیدن ساختار استخوانی اطراف ایمپلنت
- ضربه خوردن به صورت یا دهان
- سیگار کشیدن
راه پیشگیری از بروز عوارض ایمپلنت دندان
روند برنامه ریزی برای ایمپلنت دندان ممکن است مراجعه به متخصصان مختلفی را شامل شود، از جمله پزشک متخصص دهان، فک و صورت (جراح دهان و فک و صورت)، دندانپزشک متخصص لثه و استخوان (پریودنتیست) و گاهی اوقات متخصص گوش، حلق و بینی،که البته اصلا جای نگرانی وجود ندارد چرا که این معاینات همگی برای تسریع و دقیق تر بودن روند درمان شماست. از آنجا که ایمپلنت دندان نیاز به یک یا چند عمل جراحی و چندین جلسه درمانی دارد، شما باید برای جلوگیری از عوارض ناشی از این درمان، یک ارزیابی کامل برای آماده سازی خود انجام دهید.
دلایل شکست و یا موفقیت ایمپلنت دندان
بقای ایمپلنت در بیمارانی که بهطور مناسب انتخابشده باشند،بسیار بالا است،بااینحال ممکن است به دلایل مختلفی ایمپلنتها شکست بخورند و ممکن است خارج شوند. دانشمندان بیان میکنند که ممکن است ایمپلنتها طول عمری به اندازه دندان طبیعی داشته باشند. عامل کلیدی که باعث موفقیت و بقای ایمپلنت میشود کیفیت لثه و مراقبت صحیح از ایمپلنت است.
علت عوارض کاشت ایمپلنت و انواع آن
عوارض ایمپلنت به دو دسته تقسیم می شود:
- عوارض زود هنگام
- عوارض دیر هنگام
عوارض زود هنگام
از علت عوارض کاشت ایمپلنت میتوان به عوارض زودهنگام آن اشاره کرد که معمولاً زمانی اتفاق میافتد که ادغام استخوان ایمپلنت که در فاز بیولوژیکی ایجاد میشود، با شکست روبرو شود.ضعف در تکنیکهای جراحی، ناتوانی در دستیابی به ثبات اولیه، قرارگیری غیرعمدی ایمپلنت در طی فاز ادغام ایمپلنت و استخوان، عفونت و شرایط سیستمیک مانند دیابت کنترل نشده، بعضی از عواملی است که میتواند باعث از بین رفتن ایمپلنت شود.
عوارض دیرهنگام
شکست های بیولوژیکی
ناشی از بیماری پری ایمپلنت که از پلاک ایجاد میشود، در صورت عدم درمان باعث تحلیل استخوان اطراف ایمپلنت و درنتیجه لقی و شکست آن میشود.
شکست های مکانیکی
از دیگر علت عوارض کاشت ایمپلنت شرایط بارگذاری نامطلوب آن به علت طراحی ضعیف، شکست پایه، شل بودن اباتمنت و یا شکستگی روکش می باشد، ولی شکستگی در ایمپلنت کمتراتفاق میافتد.امکان پیشبینی، اندازهگیری و پیشگیری از شکستهای اولیه بسیار مشکل است، این در حالی است که شکستهای دیرهنگام ممکن است سریعاً شناسایی شده و با موفقیت درمان شوند و در همان مراحل اولیه پروسه، متوقف شوند.
بنابراین هر دندانپزشک که مسئولیت درمان و پروسه کاشت ایمپلنت را به عهده میگیرد، باید توانایی ارائه روشهای مراقبت از ایمپلنت دندان و سلامت بافت نرم را نیز داشته باشد؛ زیرا در غیر این صورت با افزایش سالانه افراد متقاضی کاشت ایمپلنت و عدم اطلاعات کافی درباره مراقبت صحیح از ایمپلنت، میزان بیماری پری ایمپلنت افزایش خواهد یافت.تا حد ممکن بایدسعی شود با شناخت علت عوارض کاشت ایمپلنت میزان آن را کاهش بخشیده تا به مرور زمان شاهد افزایش سطح رضایت مندی بیمار شویم.
