مسواک مخصوص ایمپلنت و تاثیر مسواک برقی
مسواک مخصوص ایمپلنت و انتخاب صحیح آن بسیار حائز اهمیت است. ايمپلنت های دندانی یکی از بهترین درمانهای ترمیم جهت جایگزینی دندانهای از دست رفته میباشد، اما احتمال فرآیند التهاب به دلیل حضور خود ایمپلنت وجود دارد. همچنین، حضور پلاک بر روی سطح مجموعه (پروتز-ایمپلنت) منجر به التهاب بافتهای نرم و تحلیل استخوان در نواحی اطراف آن میشود. در مورد مسواکهای برقی طراحیهای مختلف سرهای مسواک برای مناطق مختلف دهان مثل منطقه ایمپلنت گذاشته شده، معرفی شده است؛ اما هیچ پشتوانه علمی برای آنها وجود ندارد. پژوهش کنونی قصد دارد تا تاثیر مسواک برقی بر بهداشت ایمپلنت را بررسی کند.
بررسی تاثیر مسواک برقی بر بهداشت ایمپلنت دندان
مشکلات محافظت از ایمپلنت حتی قبل از قرارگیری آن بهشدت جدی گرفته میشوند. عوامل خطرناک متعددی مثل سیگار کشیدن، دیابت و سابقه آسیب های دندانی میتوانند بر روی میزان التهابات تأثیرگذار باشند. امروزه اینطور تخمین زده شده که بین 15 تا 43 درصد از ایمپلنتهای قرارداد شده در طی مدت زمان 10 ساله دچار التهاب میشوند. تکنیکهای متعددی برای درمان التهابات معرفی شدهاند، اما همچنان این موضوع قابل بحث و بررسی میباشد، تا میزان موفقیت هر کدام مشخص شود و یک تکنیک انتخاب شود.
حضور لایههای نازک باکتری بر روی سطح ایمپلنت اصلیترین عامل این اتفاق است. درست مثل دندان، روشهای لایهبرداری مکانیکی تنها راه درمان برای برداشتن پلاکها است. در این بین مسواک و نخ دندان اصلی ترین وسایل برای برداشتن پلاک از روی دندان و ایمپلنت میباشند. شستن دهان و یادگیری روشهای افزایش تمیزی دهان با دستگاههای مکانیکی نیز بر این موضوع تأثیرگذارند. همچنین میزان تأثیرگذاری شستشو با مسواک معمولی و مسواک الکتریکی نیز دربرداشتن پلاکها مثبت ارزیابیشده است. افراد مسن هنگامی که از مسواک برقی استفاده میکنند، نتایج بهتری کسب میکنند، چرا که مانند مسواک معمولی نیاز به مهارت فردی ندارد . اخیراً نوع جدید از مسواکهای برقی معرفی شده است که دارای سیستم دیداری – شنیداری است و میزان فشار اعمالی صحیح هنگام مسواک زدن و زمان موردنیاز را نشان میدهد.
آزمایش تاثیر مسواک مخصوص ایمپلنت
پژوهشی بین سال های 2015 تا 2017 در دانشگاه میلان ایتالیا انجام شد. 80 بیمار دارای ایمپلنت دندان در این پژوهش شرکت کردند. در تمامی افراد از قرارگیری ایمپلنت آنها حداقل یک سال میگذشت و محدوه سنی بین 18 تا 90 سال بود. تا قبل از این همه افراد از مسواک معمولی استفاده میکردند. در هنگام پژوهش اندیس های وجود پلاک، خونریزی و التهابات موجود ضبط شدند. نرم افزار به طور تصادفی 40 نفر را برای آزمایش و 40 نفر دیگر را برای شرایط عادی انتخاب کردند.
از مسواک oral B برقی ساخت آمریکا طبق راهنما استفاده شد. همه بیماران یک مسواک مخصوص ایمپلنت و یک مسواک برای دندان طبیعی دریافت کردند. بیماران گروه عادی از مسواک ساده و معمولی استفاده کردند. پس از آموزش نحوه مسواک زدن به هر دو گروه، قرارهای 1 ماهه و 3 ماهه به منظور بررسی خونریزی و حضور پلاک تنظیم شد. هر دو گروه از خمیر دندان مشابهی استفاده کردند.
توجه کنید:
وجود پلاک هم در دندان طبیعی و هم در ایمپلنت هنگام استفاده از مسواک برقی طی زمان در حال کاهش است. در حالی که این اندیس هنگام استفاده از مسواک معمولی تا یک ماه اول کاهش مییابد و سپس رو به افزایش است. مقادیر BOP در ایمپلنتها هنگام استفاده از مسواک برقی از ابتدا تا پایان 3 ماه در حال کاهش است، در صورتی که مقدار BOP هنگام استفاده از مسواک معمولی پس از یک ماه تقریباً ثابت میشود. این روند در مورد دندانهای طبیعی تقریباً مشابه است در پارامتر ppd تغییر آنچنانی در طول بازه زمانی 3 ماهه در هر گروه مشاهده نشد.
اهداف آزمایش
هدف از انجام این پژوهش نشان دادن میزان تاثیر مسواک برقی بر بهداشت ایمپلنت در کاهش التهابات لثهای و پلاکی در حوالی ایمپلنت و دندانهای طبیعی است. درنتیجه همه مقادیر ثبت شده در هر گروه نشان دهنده کاهش شدید اندیسها پس از گذشت یک ماه است. اما با بررسی دادهها در نقطه 3 ماهه میتوان تحلیل بهتری از تشکیل پلاک جدید در دو گروه داشت و میزان تأثیر را روی ایمپلنتها و دندانها طبیعی مشاهده کرد. میزان بهرهوری بهتر مسواک برقی را میتوان بهراحتی استفاده از آن و نوع حرکت پیچیدهتر آن (چرخشی- نوسانی) نسبت داد.
چراکه مسواک برقی منجر به از بین بردن بهتر و مفیدتر پلاک دندان نسبا به مسواک دستی میگردد. مسواک برقی چرخشی-نوسانی برای کنترل پلاک و خونریزی در حوالی ایمپلنتها و دندانهای طبیعی میتواند استفاده گردد. همچنین سری اختصاصی مسواک نیز برای ایمپلنت میتواند با برداشتن پلاک ها از التهابات بافتها جلوگیری کند.