دندانپزشک بدون درد-کلینیک دندانپزشکی مدرن

دندانپزشکی بدون درد_اختلالات مفصلی عضلانی _ قسمت دوم

فهرست مطالب

قسمت دوم :گفت گو دکتر قربانی با دکتر شاهین

در خدمتتون هستیم با قسمت دوم دندانپزشکی بدون درد یا خیلی راحتتر بگیم دندانپزشک بدون درد، دندانپزشکی که کار با کیفیت ارائه میدهد و خود نیز در سلامت کامل میباشد. منظور از سلامت کامل در دندانپزشکان نداشتن درد ستون فقرات و درد های عضلانی مبهم است.

در خدمت اقای دکتر شاهین هستیم، قسمت قبل با موضوع دندانپزشک بدون درد در خدمت اقای دکتر شاهین بودیم و خواهش میکنم اقای دکتر یک جمع بندی در مورد مبحث هفته پیش داشته باشند تا کم کم سوالات بعدی را بنده از شما بپرسم.

با سلام خدمت شما و بینندگان محترم برنامه استیج مدرن و با تشکر از دعوت مجدد شما که توانستم مجدد در خدمت شما باشم. در جلسه قبل در مورد اصول کلی دندانپزشکی بدون درد صحبت کردیم، یکسری امارهایی از شیوع بیماری های مزمن و دردهای عضلانی در کشورهای مختلف و ایران اعلام کردیم، و متوجه شدیم که درد های مزمن عضلانی در قشر دندانپزشکان متاسفانه شیوع زیادی دارد و نواحی گردن ، کمر ، شانه و مچ دست را دچار اسیب میکند.

همین طور که در جلسه قبل عوارضی که شامل حال دندانپزشکان میشود را مطرح کردیم ، و اینکه عنوان کردیم این دردها علاوه بر انکه شاخص سلامتی دندانپزشکان را تحت تاثیر قرار میدهد باعث یکسری عوارض میشود و از جمله این عوارض میتوان به کاهش عملکرد دندانپزشکان در حین درمان، فرسودگی شغلی، از کار افتادگی زودرس و از همه مهمتر اینکه افزایش میزان خطاها و قصورات پزشکی را شاهد هستیم.

دندانپزشک بدون درد

همانطور که عنوان کردیم در میزان خطاهای پزشکی دنداپزشکان در رده سوم قرار دارند، یعنی بعد از متخصصین زایمان و متخصصین زیبایی، و نکته مهم اینکه در محاکمه های قضایی دندانپزشکان رتبه اول را دارند. بر همین اساس تصمیم گرفتیم که با کمک های جنابعالی و کلینیک مدرن یکسری برنامه های اموزشی ارائه بدهیم. که در این برنامه هدف خوداگاهی و خود مراقبتی دندانپزشکان میباشد، تا این عوارض کمتر شود.

سوال : اقای دکتر منظورتون از دندانپزشکی بدون درد یا به عبارتی دندانپزشک بدون درد چیست؟

به طور کلی دردی است که در بافت های مختلف بدن رخ میدهد. در اینجا منظور کلی ما از دندانپزشکی بدون درد این است که به صورت یک پکیج یا اموزش هایی میباشد تا میزان شیوع را کمتر کنیم و یا شدت آن را کاهش دهیم، با توجه به تجربه ای که در میزان درمان درد های عضلانی داشته ام به خصوص دندانپزشکان به جای آنکه بگویند ای کاش از قبل میدونستیم جمله خود را تغییر دهند و خود اگاهی خود را افزایش دهند، میزان درد خود را قبل از درمان و بعد از درمان کاهش دهند و از آن جلوگیری کنند.

در واقع کاری کنیم که در حین درمان کمترین فشار و درد و استرس محتمل ستون فقرات و عضلات شود. در واقع هدف نهایی ما یک چیز بیشتر نیست، یکی خوداگاهی از درد هایی که دندانپزشکان با آن روبرو میشوند. و مهمتر از آن خود مراقبتی است. یعنی چه کاری انجام دهند که این دردها شدتشان کمتر شود و یا به اصطلاح دیرتر اتفاق بیافتد، و یا میزان نواحی که مثل شانه و گردن، مچ دست ، کمر که درگیر این دردها میشوند کمتر شود. پس هدف کاهش شدت دردها در دندانپزشکان میباشد.

سوال : اقای دکتر دندانپزشکی بدون درد چه چهارچوب و اصولی را شامل میشود ؟

به طور کلی در این برنامه اموزشی که ما در خدمت دندانپزشکان محترم هستیم 3 اصل کلی را توضیح میدهیم. ما اگر توجه کنیم که در یک مطب دندانپزشکی قرار گرفتیم با 3 اصل مواجه هستیم، اولین اصل تجهیزات و وسایلی است که دندانپزشک با آن مواجه است. بنابراین اولین اصلی که ما در مورد دندانپزشکی بدون درد مورد توجه قرار میدهیم، نظرمان بر روی وسایل، تجهیزات،امکاناتی است که یک دندانپزشک انتخاب میکند. توصیه ما این است که در هنگامی که دندانپزشک میخواهد کاری انجام دهد،حتما با یک فیزیوتراپیست یا متخصص ارگونومیک در تماس باشد،تا وسایل و تجهیزاتی که تهیه میکند به نحوی باشد که کمترین فشار و آسیب بر ستون فقرات دندانپزشک مربوطه وارد شود. بنابراین اولین اصل ما رعایت اصول ارگونومیک در طراحی و انتخاب تجهیزات میباشد. البته نکته قابل توجه اینکه یک جلسه جداگانه در مورد اینکه این وسایل به چه صورت باشد و چه ویژگی هایی داشته باشد صحبت میکنیم. دومین اصلی که باید رعایت کنیم در رابطه با اقدامات و کارهایی است که یک دندانپزشک باید انجام دهد. یعنی وقتی دندانپزشک وارد مطب میشود قبل از درمان در حین درمان و بعد از درمان چه اقداماتی را انجام دهد تا میزان فشاری که بر ستون فقرات و عضلات آن وارد میشود کمتر شود. سومین موردی که در دندانپزشکی بدون درد مد نظر ما است بیمار میباشد. یعنی بیمار در چه وضعیتی باشد که کمترین میزان فشار و استرس به دندانپزشک وارد شود. زیرا بررسی شده است که در صورتی که بیمار در موقعیت مناسبی قرار نگیرد ممکن است فشار و استرس به دندانپزشک وارد کند.

بنابراین به صورت خلاصه دندانپزشکی بدون درد در 3 اصل خلاصه میشود:

1_تجهیزات و امکاناتی که در کلینیک تعبیه شده برای کار درمان

2_اقداماتی که دندانپزشک باید قبل و بعد و در حین درمان انجام دهد.

3_موقعیت قرارگیری بیمار روی یونیت

 

سوال : با تشکر از شما اقای دکتر که این اصول را در اختیار ما گذاشتین، و اینکه در جلسات بعدی به صورت مفصل توضیح میدهیم و پی به اهمیت این موضوع ها میبریم. اقای دکتر علل و عوامل اصلی این دردهای مزمن چیست؟

در زمینه علل و عوامل دردهای عضلانی بسیار عوامل گوناگونی دخالت دارند، در اینجا در دندانپزشکان مهمترین علت ایجاد کننده و حتی علت مستعد کننده، نحوه نشستن و قرارگیری دندانپزشک میباشد. که در اینجا همراه با یک مولانچ توضیحاتمان را ارائه میدهیم،که قابل فهم و توجیه برای همکاران باشد.

به طور کلی نظریه ای وجود دارد به این شکل که شغل دندانپزشکی بر خلاف رشد تکامل انسانی است، یعنی این که انسان از وقتی که طی میلیون ها سال از حالت چهار دست و پا به حالت ایستاده قرار گرفت و ستون فقرات تشکیل شد و به قول معروف ما به حالت ایستاده قرار گرفتیم، در حالت شغل دندانپزشکی برعکس شده یعنی ما از حالت ایستاده به یه حالتی از نشسته یا سرخمیده درمیاییم.در واقع در موقعیتی قرار میگیریم که برعکس حالت تکامل میشود.

در واقع بعضی ها اعتقاد دارند که همین امراست که باعث شده به مرور زمان امار هایی که اعلام شده از سال 1940 میزان شیوع در دندانپزشکان حدود 60_70% اعلام شده است. اخرین اماری هم که در سال 2018 اعلام شده برای این میزان شیوع تقریبا همان میزان است و حتی بیشتر هم شده است. در نهایت نتیجه میگیرند با وجود تکنولوژی که این همه پیشرفت کرده است و درمان های جدید امده و آموزش های جدید داریم ، چرا این مشکل در دندانپزشکان هم چنان وجود دارد.بنابراین یک نظریه وجود دارد اینکه شغل دندانپزشکی کلا یک شغلی است که کلا خلاف تکامل و رشد انسان است. با این وجود علل اصلی درد ستون فقرات را بخواهیم توضیح دهیم ،مهمترین و اصلی ترین علت درد در نحوه نشستن و قرار گرفتن دندانپزشک در حین درمان است. دندانپزشک در حالت نشسته با کمترین تحرک و یک موقعیتی که سر کمی خمیده و گاهی اوقات حالت کمی چرخیده دارد،بدلیل درمانی که در حال انجام آن است.

سوال : بنابراین وضعیتی که باعث ایجاد درد های عضلانی میشود، وضعیت نشسته و ثابت و سر خمیده و تا حدودی چرخش دندانپزشک در ناحیه کمر است. حال سوال میشود که چرا این موقعیت باعث ایجاد درد میشود ؟

برای توضیح این حالت مجبور هستم از مولاژ ستون فقرات استفاده کنم. کلا در بدن 32 مهره تعبیه گذاری شده است که این مهره ها سه قوس را تشکیل میدهد، یک قوس در ناحیه گردن، یک قوس در ناحیه پشت، و یک قوس هم در ناحیه کمر ایجاد میکنند. وظایف این قوس ها تحمل فشار و استرس ها در طول روز و هنگام جا به جایی اجسام در طول روز میباشد. زمانی که دندانپزشک در یک موقعیت نشسته با سر خمیده قرار میگیرد و در موقعیت برای معاینه یا درمان بیمار قرار میگیرد. یک سری تغییراتی در این ستون فقرات اتفاق میافتد.

مولاژ ستون فقرات_کلینیک دنداپزشکی مدرن
مولاژ ستون فقرات_کلینیک دندانپزشکی مدرن

 

مهمترین تغییری که اتفاق میافتد در حالت نشسته دندانپزشک،باعث میشود که یک چرخشی در لگن ایجاد شود. یعنی لگن به سمت عقب حرکت میکند و زمانی که این اتفاق میافتد چون که این مهره ها بهم متصل هستند بلافاصله قوس کمر کاهش پیدا میکند و چون دندانپزشک سر و گردن خود را خم میکند باعث فشار بر روی دیسک کمر و دیسک مهره ای میشود. همانطور که میدانیم داخل این دیسک مهره ای تمام اعصاب درد،اعصاب حسی،کلیه اعصاب لمس وجود دارد. وقتی که وضعیت دندانپزشک در این حالت قرار گرفت،فشار بیش از حدی بر روی مهره ها وارد میشود وباعث تحریک عصب ها میشود. حال این درد میتواند در ناحیه گردن، شانه، مچ دست یا ناحیه کمر اتفاق بیافتد بنابراین مهمترین علت درد موقعیت قرار گیری دندانپزشک در حالت نشسته با سر خمیده و گاها چرخش کمر است.

سوال : اقای دکتر عوامل مستعد کننده این دردها چیست؟

بسیاری از افراد هنگامی که کار انجام میدهند ممکن است یکسری عواملی نیز همراه آن باشد که میتواند ایجادکننده این درد ها باشد. اگر فرد دندانپزشک وزنش بیشتر از حد باشد یا به عبارتی چاق باشد در نتیجه میزان فشاری که بر روی این بافت دیسک بین مهره ای قرار دارد بیشتر میشود و افزایش میابد. در نتیجه یکی از عوامل مستعدکننده میتواند چاقی باشد.

دومین عامل که میتواند مستعد کننده این درد ها باشد فشار و استرس است در واقع فشار های عصبی ، مثلا دندانپزشک در ترافیک بوده یا در منزل خود مشکلی داشته یا مشکلات مالی داشته و تمامی این موارد از عوامل مستعد کننده دردهای مزمن و عضلانی میباشد. این فشار ها و استرس ها بر روی کورتیزول عضلات و مفاصل اثر میگذارد، و در واقع تحریک پذیری عصب را بیشتر میکند. پس در نتیجه دومین عامل فشار و استرس میباشد.

سوال : یکی دیگر از عوامل این است که افرادی که سیگار میکشند میتواند این مورد بر روی دردهای عضلانی انها تاثیرگذار باشد. علت آن چیست ؟

میزان اکسیژن رسانی و تبادل اکسیژن کاهش پیدا میکند در بافت ها و حجم ریه ها کاهش پیدا کرده است در نتیجه مصرف دخانیات از جمله سیگار میتواند از عوامل مستعد کننده دیگر باشد.

از سایر عوامل که میتوانیم نام ببریم این است که:

1_سن دندانپزشک

2_مهارت دندانپزشک

3_میزان تحرک و فعالیت دندانپزشک

دندانپزشکی که فعالیت ورزشی ندارد و تحرک کمتری را دارد نیز ممکن است بر روی ستون فقراتش تاثیر گذار باشد.

سوال : پس عملا اقای دکتر یک چرخه را داریم ما به این صورت که یونیت بیمار، نحوه قرارگیری بیمار روی یونیت، نحوه نشستن دندانپزشک و سایر عوامل خارجی اعم از فشار های عصبی و استرس و… و تمامی این موارد میتواند باعث ایجاد این دردها در اینده ای نه چندان دور برای دندانپزشک ها باشد. اقای دکتر در صحبت هایتان به خود مراقبتی دندانپزشکان اشاره کردید، این خود مراقبتی باید به چه صورت باشد و از کجا باید این اگاهی را داشته باشیم که خودمان بتوانیم برای خودمان کارهایی را انجام دهیم که عملا به سلامت خودمان و فاصله گرفتن از این دردها کمک کنیم .

همانطور که بنده ذکر کردم هدف اصلی از این برنامه 2 چیز است و اینکه ما کل برنامه ای که در خدمت شما برای دندانپزشکان خواهیم بود، بر این دو اصل استوار است:

1_خوداگاهی

2_خودمراقبتی

یعنی اولین چیزی که ما میخواهیم در این برنامه انجان دهیم این است که خوداگاهی را برای دندانپزشکان محترم فراهم کنیم، و اینکه دندانپزشکان قبل از اینکه هزینه برای MRI و دیگر کارهای درمانی کنند در ابتدا یک مولاژ ستون فقرات را برای خود تهیه بفرمایند و در مطب خود بگذارند. هماننده مولاژ دندانپزشکی که در کلینیک ها و مطب ها وجود دارد.

چرا این کار انجام شود؟

بدلیل اینکه به نظر من تمام کاری که در مورد دندان اتفاق میافتد مشابه اش در دیسک بین مهره ای هم اتفاق میافتد. انشالله یک جلسه به صورت کامل مقایسه میکنیم روند پوسیدگی که در دندان اتفاق میافتد و روند تغییراتی که در قوس بین ستون مهره ای اتفاق میافتد. در نتیجه اولین هدف ما از این برنامه خود اگاهی همکاران محترم میباشد.

متاسفانه تا انجایی بنده اطلاع دارم در دانشکده های دندانپزشکی و حتی در دوره های بازاموزی و کنگره هایی که انجام میشود کمتر به این دردهای ستون فقرات و دردهای عضلانی اشاره میشود. میخواهیم تا آنجایی که امکان دارد با همکاری اساتید دانشگاه ها به ویژه دانشکده های دندانپزشکی و این برنامه ، آموزشی را ایجاد کنیم که خود اگاهی دندانپزشکان را افزایش دهیم.

  • اکثر دندانپزشکان زمانی که به ما فیزیوتراپیست ها یا به مراکز درمانی مراجعه میکنند،میگویند که ای کاش دچار این عارضه نشده بودیم، یا میگویند چیکار کنیم که به این عارضه دچار نشویم. در نهایت اهمیت خوداگاهی بسیار بالا میباشد.

مرحله ی بعدی که اهمیت دارد خود مراقبتی است، بنده در مدت طول این مدتی که فعالیت انجام میدادم و کارهای درمانی را انجام دادم به این نتیجه رسیدم که باید کلیه دندانپزشکان یک کیف تهیه کنند تحت عنوان کیف سلامت دندانپزشکان، و در این کیف سلامتی یکسری وسایل ساده که بتوانند در حین کار،بعد از کار و قبل از کار از انها استفاده کنند و با دردهای ستون فقرات خود مبارزه کنند. پس اهمیت خود مراقبتی متعاقب خود اگاهی دندانپزشکان است. زیرا کلیه هدف ما در این برنامه اموزش بر دو اصل است:

  1. خود مراقبتی
  2. خوداگاهی

در نتیجه خوداگاهی شامل شناخت بیماری ها و مکانیسم بیماری ها و علل آن ها است. خود مراقبتی ها هم شامل ارائه درمان هایی که توسط خود دندانپزشک با کمک یک فیزیوتراپیست یا خودش به تنهایی بتواند انجام دهد.

سوال : اقای دکتر دردهای عضلانی مزمنی که حالا در قسمت های مختلفی از بدن ما و بخشیش هم بستگی دارد به کار ما که رعایت نکردیم، ایا با مقدار آب بدن ما در ارتباط است؟یا خیر؟!

در زمینه کمبود آب و سوالی که فرمودین ، مطالعات و بررسی های زیادی شده است و اخرین مطالعاتی هم که مطرح شده است این است که هرگونه کمبود آب بدن روی دردهای اسکلتی و عضلانی بدن تاثیر میگذارد، همانطور که میدانید چیزی در حدود 75% دیسک بین مهره ای وفشاری که به وجود میاید و آن را خنثی میکند آب میان بافتی است،متاسفانه در جامعه ما خصوصا در بین جوامع دندانپزشکان روزی بین 4_8 ساعت فعالیت میکنند و متاسفانه من فک میکنم در این 8 ساعت حتی 1 لیوان یا 2 لیوان آب هم استفاده نکنند. در حالی که برای سلامتی و بهبود عملکرد عضلات حداقل توصیه شده است که روزی 7_8 لیوان آب بنوشید خصوصا دندانپزشکانی که تحرک کمتری دارند.

حال سوال میشود که آب چه فایده ای دارد؟

آب همانطور که گفتم حدود 75% دیسک های بین مهره ای را تشکیل میدهد. و اینکه برای بهبود گردش خون نیز مصرف آب بسیار مفید است. زیرا زمانی که بدن فرد با کمبود آب مواجه میشود سیستم گردش خون دچار اختلال میشود، اکسیژن رسانی به بافت ها کمتر صورت میگیرد و همانطور که بنده ذکر کردم مهمترین دلیلی که درد ایجاد میشود، کاهش تبادلات خون رسانی و فشارهایی است که بر ستون فقرات و عضلات وارد میشود. بنابراین توصیه ای که ما میکنیم به تمام افراد خصوصا دندانپزشکان محترم نوشیدن 7_8 لیوان آب در روز است. نکته دیگر اینکه در صورتی که صبحا یک لیوان آبی که مینوشند یک لیمو ترش هم داخل آن بچکانید بسیار کمک میکند به از بین بردن سموم زیرا حاوی ویتامین سی میباشد. هم چنین به مبارزه در مقابل دردها نیز به ما کمک میکند.

همین طور اینکه همکاران محترم بتوانند دو تست ساده را انجام دهند، و متوجه شوند که بدنشان با کمبود آب مواجه است یا خیر؟

یک تست این است که به رنگ ادرار خود توجه کنند، به این صورت که اگر رنگ ادرار غلیظ بود حتما با کمبود آب مواجه هستند.

تست ساده دیگر اینکه به مدت 30 ثانیه پوست دست خود را بالا بکشند و سپس رها کنند اگر سریع به حالت اولیه برگشت یعنی آب میان بافتی بدنشان کافی است، اما اگر با ملایمت و گذشت زمان به حالت اولیه برگردد یعنی با کمبود آب میان بافتی مواجه هستند.

بنابراین نظر من این است که حتما به عنوان یک توصیه از دستیار خودشان یا منشی خودشان نیز بخواهند که این میزان آب را بنوشند. استفاده از آب خالص بسیار خوب است اما در صورتی که خالص نبود میتوانند مقداری از این آب را با صرف میوه جات یا بین کار خود استفاده کنند یا اینکه از چای سبز استفاده کنند، که البته در جلسات اینده بیشتر در مورد انها میپردازیم.

سوال : ممنون از شما اقای دکتر بابت اطلاعاتی که در اختیار ما قرار میدهید، شاید این اطلاعات از نظر ما ساده باشد اما بسیار اطلاعات مفیدی میباشد و در زمینه تخصصی خودش بسیار حائز اهمیت است و ما میتوانیم خودمان با انجام چند تست از وضعیت خود با اطلاع شویم. اقای دکتر کیف سلامت چگونه به دندانپزشکان کمک میکند؟

هدف از ارائه کیف سلامت ارائه شیوه های خود مراقبتی است، در واقع ما توصیه میکنیم که به درد مبتلا نشوند،اما به هر حال دندانپزشکان مرتبا دچار درد میشوند. این دردها میتواند عوارضی داشته باشد که خدمتتان عنوان کردیم. برای اینکه این عوارض را کاهش دهیم یا شدتش را کاهش دهیم یا به تاخیر بندازیم. از این جهت یک کیف سلامتی تهیه کردیم که مجموعه ای از وسایل است که شامل 10 وسیله است و در هر جلسه یک وسیله ای را توضیح میدهیم خدمت دوستان تا استفاده کنند. در اینده میتواند تا حدود زیادی از مراجعه دندانپزشکان برای عکس و ام ار ای و حتی دیسک های بین مهره ای متاسفانه دچار میشوند، یا ارتروز های شدید ناحیه گردن که دچار میشوند پیشگیری به عمل آید.

  • پس هدف ما پیشگیری با خود مراقبتی است،یعنی دندانپزشکان کمتر عکسبرداری انجام دهند و مراجعه کمتری را به مراکز درمانی داشته باشند و تا انجا که میتوانند سلامتی خودشان را بدست اورند. زیرا هدف برنامه ما دندانپزشکی بدون درد است، و اول سلامتی در الویت است بعد کار.

سوال : اقای دکتر طبق صحبت هایی که داشته اید این درگیری ذهنی برای اغلب ما دندانپزشکان به وجود امد که چه اینده ای در انتظار ما است و سلامت ما در چه وضعیتی قرار دارد؟!از این جهت که یه دلگرمی را من به همکاران خودم بدهم افراد دیگر هم در جامعه این درگیری را خواهند داشت؟

کلا دردهای عضلانی و دردهای ستون فقرات جزء بیماری های شغلی هستند، و هرکسی که یک شغل خاصی دارد و مستلزم نشستن و کم تحرکی باشد و یک حالت خاصی را باید بگیرد،مثل ارایشگران،جراحان،خیاط ها…….متاسفانه دچار این مشکلات میشوند.

در المان در سال 2017 اماری که ارائه دادند چیزی در حدود 37 میلیارد یورو فقط صرف درمان های عضلانی شده است و همین خساراتی که این افراد دچار شده اند مثل گرفتن مرخصی و نرفتن به سرکار از باب انجام درمان درد خود.

حال ما اگر در نظر بگیریم که 40000 دندانپزشک در ایران داشته باشیم و 10% از این مقدار دچار این عارضه ها بشوند یک امار چشم گیری خواهد بود و چیزی در حدود 4000 هزار دندانپزشک داریم که دچار دردها عضلانی و ستون فقرات هستند. و این یک امار بسیار هشداردهنده ای است، امیدوارم این برنامه کمک کند تا بتوانیم از این امار چشم پوشی کنیم ودندانپزشکان با خود مراقبتی هایی که انجام میدهند از این امار جلوگیری کنند.

سوال : اقای دکتر این عوارض و مشکلاتی که شامل حال همکاران ما میشود در زندگی شخصی انها هم تاثیرگذار است یا خیر تنها در چهارچوب مطب و محل کار انها قرار میگیرد؟

متاسفانه فردی که دردهای ستون فقرات دارد، یا دردهای گردن و کمر درد دارد، یا مچ دستشان درد میکند و زمانی که وارد خانه میشود بعد از 8 ساعت فعالیت باطبع این دردها بر روی اعصاب این افراد تاثیر میگذارد،همچنین روحیه انها و قطع به یقین که این عوارض و مشکلات بر روی زندگی شخصی افراد نیز تاثیر گذار است. در نتیجه لذت کمتری از زندگی خود میبرد و ممکن است که استرس مطب و محل کار خود را به منزل نیز منتقل کند، همچنین بر روابط اجتماعی افراد نیز تاثیر گذار است و متاسفانه یک اماری اعلام شده که اغلب دندانپزشکان برای اینکه دردهای خود را کمتر کند از روش های غیر صحیح و نادرستی از قبیل مصرف دخانیات، الکل ، داروهای مسکن،…استفاده میکنند.

امیدوارم با این برنامه ای که ارائه میدهیم و با اموزش روش های صحیح و درست بتوانیم کمک کنیم به دندانپزشکان محترم تا از ابتلا به این دردها پیشگیری کنند یا در صورتی که مبتلا هستند با استفاده از این روش ها دردهای خود را تسکین دهند.

اقای دکتر ممنون بابت توضیحات مفید شما و اینکه به نکاتی توجه کردید که شاید بنده و همکارانم گذرا به آن توجه میکردیم اما متوجه شدیم که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و اینکه امیدوارم بتوانیم در جلسات آتی بیشتر در مورد این موارد صحبت کنیم و عملا کیف سلامت شما را بیشتر تشریح کنیم و متوجه بشویم که از چه اجزایی تشکیل شده است و هر کدام انها چه کاربردی دارد و اینکه با موقعیت قرار گیری صحیح دندانپزشکان بیشتر اشنا بشوییم و در کار از انها بیشتر استفاده کنیم و در اینده هم نتیجه آن را ببینیم. ممنون از شما که تشریف آوردید و وقتتان را در اختیار ما گذاشتید.

در نتیجه ما اگر بخواهیم یک جمع بندی داشته باشیم، به این صورت است که سلامت دندانپزشکان بسیار در کارشان تاثیرگذار است و هم چنین اینکه در داشتن یک خانواده گرم و صمیمی و همچنین روابط اجتماعی قوی و از همه مهمتر رضایت مندی بیمار نیز سلامت دندانپزشکان دخیل است.

پس در نهایت ما در تشریح هر چیزی میرسیم به یک رضایت مندی و خرسندی،به این صورت که یک خدمات خوبی را به خانواده خود، خانواده شهری خود ، خانواده کاری خود بدهیم. در الویت و شرط اول همه اینا برخورداری خودمان از یک سلامت بالایی است در نتیجه غافل نشویم از موضوع و به شرط اول همه این موارد که داشتن سلامتی کامل است توجه کنیم. به دنبال سلامتی برویم ، اگاهی خود را افزایش دهیم و نتیجه آن را در زندگی کاری خود لمس کنیم. پس مواردی که بتوانیم به صورت کلی رعایت کنیم:

1_خوردن آب به اندازه کافی

2_استفاده از تجهیزات با استاندارهای بالا

3_موقعیت قرار گرفتن دندانپزشک

4_موقعیت قرارگیری بیمار روی یونیت دندانپزشکی

همراه ما باشید تا برنامه دیگر!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات

آخرین مقالات