که وقتی دستیار کنار دندانپزشکی قرار میگیرد در چه قسمت هایی میتواند فعالیت داشته باشد مورد اول این هست زمانی که دستیار دندانپزشک کنار بیمار قرار میگیرد چه کارهایی باید انجام بدهد؟
زمانی که دستیار کنار بیمار قرار میگیرد باید به یکسری از مسائل توجه کند آن ها را انجام بدهد ، رعایت کند و کاملا مسئولیت آن وظایف را بر عهده بگیرد مثل چی ؟
وظایف دستیار دندانپزشک
اگر مروری بر جلسه قبلی دوره دستیاری دندانپزشکی که مربوط به یونیت ها بود داشته باشید، در ویدیو قبلی می بینید که اشاره کردیم به موقعیت چرا ؟ موقعیت سینی ، موقعیت یونیت این میشود همان آماده سازی یونیت.
مرحله ای بعدی این است که مطمئن باشید بیماری که روی یونیت قرار گرفته از راحتی کاملی برخوردار است.
مشکل موقعیت آن سری گردن را نداشته باشد، ممکن است یکسری از بیماران مشکل کمر درد داشته باشند و در این حالت باید کاملا مشرف شوید بر راحتی بیمار و از آن سوال کنید که مشکلی ندارید؟ چیزی نیاز ندارید؟ این باعث میشود که شما اطمینان خاطر پیدا بکنید از اینکه بیمار شما راحت است.
مورد بعدی چی هست؟
پرونده بیمار را چک کنید ببینید که اصلا بیماری که دارید می آورید، میگذارید روی یونیت پرونده کاملی دارد.
روی پرونده بیمار اصلا آن شماره پرونده خورده ؟ تشکیل پرونده به صورت رسمی انجام شده ؟ این نظارت بر روی شما است یعنی شما دستیار ناظر این قضیه باشید زمانی که میخواهید پرونده را چک بکنید یکسری موارد روی پرونده ذکر شده باشد، مثل :
- نام و نام خانوادگی دقیق بیمار
- شماره تماس
- آدرس
به یک گزینه ای میرسید که بر میگردد به شرایط و سیستم بدن آن بیمار که نوشته آیا بیماری خاصی دارید؟
آیا اخیرا در بیمارستان بستری شده اید؟
آیا آلرژی دارید؟ دیابت ؟ قند ؟ فشار دارید ؟ عمل جراحی انجام داده اید ؟
تمام این موارد بصورت گزینه ای مطرح شده است ، خیلی از بیمار ها به دلیل آن استرس که در محیط دارند این کار را خیلی با دقت بررسی نمی کنند ! نه میخوانند، نه اگر موردی هست اشاره می کنند و نه امضاء میکنند.
شما دستیار بعنوان اینکه همراه بیمار هستید باید این پرونده را نگاه کنید ببینید پرونده بصورت کامل پر شده است؟
اگر پر نشده پس حالا یا یک بی دقتی از سمت بیمار بوده است، یا بدلیل آن نگرانی و اضطرابی که دارد یا اصلا حوصله اینکه بخواهد آن قسمت را بخواند نداشته حالا شما یک دستیار حرفه ای نگاه میکنید میبینید بله این کادر از قلم افتاده میخوانید با بیمار شروع میکنید به صحبت کردن برای اینکه آن کادر را پر کنید.
میگویید آیا به دارویی حساسیت دارید ؟ دارویی میخورید ؟ بیماری خاصی دارید ؟ از لحاظ قلب ، دیابت ، فشار ، آسم جدیدا بستری شده اید در بیمارستان یا نه ؟
اگر مراجعه کننده حتی در سلامت کامل بود یک گزینه هیچ کدام دارد باید گزینه هیچ کدام را علامت بزند و زیر آن یک امضاء بیمار دارد و از آن بخواهید که اگر موردی نیست گزینه هیچکدام را انتخاب کنید و امضاء بزنید خوب این شد پرونده ای که خیلی از اهمیت بالایی برخوردار است به دلیل اینکه وقتی مراجعه کننده در پروسه درمان قرار میگیرد، یکسری داروها برای آن تجویز میشود.
یکسری تحقیقات جهت بی حسی و روند راحت تر شدن انجام کار برای آن انجام میشود که مرتبط میشود با این کادری که خیلی مهم است ، پس شما باید یک نظارت خیلی دقیق را روی این قسمت داشته باشید خوب از لحاظ پرونده هم که بصورت کامل پر شده است خیالتان باید راحت شود.
حالا وظیفه ی بعدی که دارید ، ببینید که بیماری که روی یونیت قرار گرفته و یا با پزشک شما وقت درمان دارد قرار است دقیقا چه درمانی انجام شود؟
بر اساس آن مواد و متریال و تجهیزاتی که دندان پزشک نیاز دارد را باید کنار دستش آماده کنید، این باعث میشود که هم بیمار احساس این را نکند که این وسیله را نگذاشتند حالا رفتند دنبال اینکه یک وسیله را پیدا کنند بیاورند بگذارند، هم این ذهنیت برای بیمار ایجاد نمیشود و هم پزشک با خیال راحت با اینکه همه ی وسایل هست دارد کار خود را انجام میدهد و شما را بخاطر هر وسیله ای صدا نمیزند شما خودتان هم بعنوان یک دستیار در راحتی هستید.
البته وقت هایی هست که حین درمان یکسری پروسه هایی اتفاق می افتد و شما باید وسایل خود را در لحظه آماده کنید که آنجا سرعت عمل شما را میطلبد پس آماده کردن وسایل و مواد و تجهیزات برای دندان پزشک در اعضای آن کاری که دارد انجام میدهد آشنایی با این مواد متریال و مخلوط کردن آنها به آماده سازی آنها برای دندان پزشک خیلی از پودر ها ، مایه ها و مواد هست که نیاز دارد به مخلوط کردن آنها که شما باید بعنوان یک دستیار حرفه ای تمام مواد متریال که در دندان پزشکی استفاده میشود بروشورها ی آنها را بخوانید زمانی که فرصت دارید آن ماده را هم بزنید آماده بکنید، اینکه تا چه بازه ی زمانی در محیط باز قرار بگیرد تا چه بازه زمانی سریع وارد دهان بیمار شود سفت شود و حالت سفت شدن در بیاورد ، همه ی اینها در دستورالعمل استفاده از مواد گذاشته شده موجود است.
مورد بعدی این است که یکسری از بیمارها نیاز دارند که یک قالبی از دهن آنها گرفته بشود. آماده سازی قالب یکی دیگر از مواردی که دستیار باید انجام بدهد و باید بداند و اصلا بداند که پروسه ی آن به چه صورت است مورد بعدی چی هست ؟
آموزش دادن به بیمار
ممکن است بیمار شما روی یونیت قرار گرفته و تا زمانی که پزشک بیاید روی یونیت چند سوال عامیانه از شما بپرسد :
-
- چه نوع مسواکی باید استفاده بکنیم؟
- از چه دهان شویی باید استفاده بکنیم ؟
- چند بار در روز باید مسواک بزنیم ؟
- نخ دندان را قبل از مسواک زدن بزنیم یا بعد از مسواک زدن؟
یکسری سوالات روتین که همه روزه از سمت خیلی از بیمارها با شما در میان گذاشته میشود و شما اگر اطلاعات کامل داشته باشید میتوانید در حد حیطه ی کاری خود و با اینکه به این موضوع اشاره میکنید تا جایی که من میدانم برای اکثریت و برای یک شرایط نرمال و طبیعی اصولا سه بار در روز مسواک میزنند ، نخ دندان را به این روش استفاده میکنند ، مسواک شما باید نرم باشد ولی باز شما لطفاً در ارتباط با شرایط خود با دندان پزشک خود هم یک مشاوره انجام بدهید.
مورد بعدی این است که یکسری توضیحات و به قول معروف مراقبت هایی است که شما وقتی آگاهی داشته باشید در ارتباط با آن درمانی که انجام داده شده میتوانید آن اطلاعات را در اختیار بیمار قرار بدهید و عملا باعث بشوید که بعد از اینکه درمان خود را انجام داد بداند که چه پروسه ی را باید انجام بدهد ، درست است که دندان پزشک مربوط به آن توضیحات را انجام میدهد و عملا آن توضیحات را برای بیمار حتما به قول معروف بیان میکند، ولی شما هم بعنوان دستیار برای اینکه یک مروری داشته باشید برای آن اقداماتی که بعد از درمان بیمار باید خودش برای خودش انجام بدهد یادآوری کنید بهتر است که اطلاعات را داشته باشید و عملا آن پروسه را انجام بدهید.
یکسری پروسه ها هست که برای هماهنگی آن مواد و متریالی که برای آن کنترل عفونت است در محیط مطب و کلینیک شما باید از لحاظ انبار چک کنید که آن مواد ، وسایل ، تجهیزات را دارید یا ندارید و اگر ندارید برای سفارش حتما سر بزنگاه جوری نباشد که شما یک وسیله ای را بخواهید بروید بگردید ببینید ندارید در انبار شما هم نیست و عملا چه اتفاق می افتد؟
اگر شما خودتان یک بیمار باشید برای درمان مراجعه کرده باشید با یک وسیله ی دندان پزشک نیاز داشته باشد که در مطب و کلینیک نداشته باشد چه اتفاقی می افتد؟ یا باید توقف کند یا با یک لول پایین تر از لحاظ کیفیت آن درمان را به اتمام برساند پس به صلاح بیمار ، پزشک ، مطب و دندان پزشک نیست پس بهتر است همیشه انبار شما شارژ و آلارم بندی ها را انجام بدهید و بدانید که به قول معروف هر موقع ی هر وسیله ای که نیاز داشتید با خیال راحت بروید دنبال آن وسیله و از محل مورد نظر بردارید ،خوب تمام این توضیحات را دادم در ارتباط با کارهایی که یک دستیار میتواند انجام بدهد ولی این را بگویم که به این مورد ها ختم نخواهد شد کارهای ریزه کاری دارد که هر چه برویم جلوتر بیشتر با آن ها آشنا میشوید این یک بعد آن است.
ابعاد دیگر وظایف دستیار دندانپزشک
بعد دیگر این است که همه ی این ها را لزوما با شرایط اکنون با شرایط کنونی همه این موارد را یک دستیار انجام نمیدهد ، همه ی اینها بخش بندی شده است ،بخش بندی در قسمت :
- پذیرش
- پاسخگویی
- پیگیری بیمارها
- قسمت درمانی که شامل دو بخش :
- بالینی
- غیر بالینی
خوب و اینکه شما کدام یک از این موارد را در شغلتان در نظر گرفته اید و بصورت حرفه ای میخواهید بروید داخل آن وارد کار بشوید و آن را قبول کنید و عملا ببینید آیا دوست دارید یا نه هر چه جلوتر برویم بیشتر با آن آشنا میشوید.
پذیرش
خوب میرویم برای قسمت پذیرش ، قسمت پذیرش بیمار زمانی است که بیمار شاید از یک تلفن با مجموعه ی شما آشنا شود مربوط میشود به قسمت پاسخگویی یا قسمت پذیرش یا اگر این دو قسمت مجزا باشد شاید این دوتا با هم ادغام شده باشد ، یعنی پاسخگویی و پذیرش یکجا باشد خوب اول از همه این است که یک پاسخگویی خوبی پشت تلفن باشد و از حال بیمار باخبر باشد.
از بابت اینکه یک احوال پرسی خیلی گرم داشته باشید ، گوش خیلی شنوایی داشته باشید ، سکوت بفرمایید ، حرف بیمار را بشنوید و بعد در نهایت بر اساس آن چهارچوب و اطلاعاتی که در اختیار شما گذاشته شده بیمار را راهنمایی بکنید.
1_تعیین وقت برای بیمار
به مرحله ی بعدی که در پذیرش اتفاق می افتد تنظیم وقت بیمار است ، بیمار از آن مرحله ی پاسخگویی و احوال پرسی سپری شده آمده است. حالا باید یک وقت درمانی بگذارید اینکه دقیقا دفتری داشته باشید اسامی پزشکان را نوشته باشید و بر اساس شیفت بندی پزشک ها تایم بیمارها را به آنها اطلاع بدهید و جوری نباشد که ساعت ۹ شب ۱۰ شب تازه با بیمار خود تماس بگیرید که فردا شما ساعت ۸ صبح درمان دارید!
این حق بیمار است که درخواست شما را خیلی محترمانه رد بکند و شاید خیلی وقت ها عصبانی شود ، خودتان را جای یک بیمار بگذارید وقت درمان میخواهد، یا یک مشکل درمانی دارد ، یا آماده برای درمان نیست و شما شب قبل با آن تماس میگیرید که فردا ساعت ۸ صبح شما درمان دارید کاملا اشتباه است شما تا طرف های ظهر و عصر حتما باید تایم بیمار خود را برای روز بعد یا دو روز بعد به آن اعلام بکنید و این حق و زمان را به بیمار بدهید که برنامه خود را با شما تنظیم بکند و بتواند یک برنامه ریزی روزانه برای خودش داشته باشد نه اینکه در عمل انجام شده قرار بگیرد.
2_تشکیل پرونده
مورد بعدی این است که در پذیرش تشکیل پرونده صورت میگیرد همان فورمی که خدمت شما گفتم دستیار باید روی آن نظارت داشته باشد که ببیند کادری که بسیار مهم است پر شده است یا نه ؟ قبل از آن در پذیرش یکسری اقدامات نیاز است که داشته باشد شماره تلفن بیمار ، آدرس بیمار ، اسم و فامیل بیمار و اینکه از چه طریق با مطب شما یا کلینیک شما آشنا شده است و از سمت پذیرش باید ثبت کند و وارد سیستم های خود کند و عملا این سیستم ها وقتی اتوماسیون صورت گرفته باشد عملا با بخش درمان مرتبط است یعنی اطلاعاتی که در پذیرش ثبت میشود و شما در بخش درمان هم میتوانید از آن اطلاعات استفاده بکنید.
3_اگاهی به بیمار بابت هزینه ها
مورد بعدی که هست زمانی که بیمار میخواهد بیاید یک درمانی را انجام بدهد حق آن است که بداند قرار است چقدر با خودش از لحاظ مالی همراه خود داشته باشد و قرار است چقدر هزینه کند.
پس اطلاعات دقیق بعد از اینکه آن طرح درمان بیمار داده شده پروسه ی درمان آن مشخص شود با یک تررانس خیلی کم نه تررانس خیلی زیاد که بیمار دچار سردرگمی بشود که من چه مقدار پول باید با خودم ببرم برای درمانم باید از لحاظ مالی بیمار خود را توجیح کنید که شما این درمان را انجام بدهید، تقریبا این بازه ی قیمتی را باید در نظر داشته باشید که بیاید و درمان خود را انجام بدهد و عملا بعد از آن وقتی توسط دستیار محترم پرونده پر میشود چه کاری انجام داده دوباره میرود پذیرش از لحاظ مالی حساب و کتاب خود را انجام میدهد میداند یک چیز پروسه ی روشن و شفافی را در پیش رو داشته نه یک پروسه ی مبهمی.
4_تعیین وقت بعدی برای بیمار
خوب مورد بعدی که هست زمانی هست که وقتی درمان بیمار به اتمام رسیده و عملا حالا درمان آن ممکن است یک مرحله ای باشد، یعنی در یک نشست به اتمام برسد ممکن است در ماه به مرحله ی بعدی بکشد که طی دو جلسه ، سه جلسه درمان داشته باشد تا پروسه ی درمان آن به اتمام برسد وقت بعدی را با توجه به نوشته هایی که در پرونده دارد با شما که در پذیرش هستید پرونده را کامل بخوانید و مطمئن شوید که پروسه درمانی در صحت کامل نوشته شده و به تاییدی پزشک در آمده برای بیمار وقت بعدی بگذارید و به آن اطلاع بدهید.
5_کنترل چکاپ های دوره ای بیمار
مورد بعدی که هست این است که ما باید به این توجه داشته باشیم زمانی که درمان مراجعه کننده به اتمام رسید یک سیکلی دارد برای اینکه چکاب های دوره ای خود را به اطلاع آن برسانید و بدانید به فرض ماهی یکبار ، سه ماهی یکبار ،شش ماهی یکبار باید بیاید و ما بصورت روتین چکاب درمانی آن را انجام بدهیم ، این هم به عهده ی شما است که در پذیرش دارید فعالیت میکنید.
6_نظارت
مورد بعدی که هست این است که ما یک نظارت داشته باشیم ، درست است که همکار ما شاید همکار ما باشد و عملا دارد پا به پای ما با موازات ما دارد کار میکند و خود ما علاوه بر اینکه ناظر به کارها و مسئولیت های خودمان هستیم باید حواسمان باشد که آیا وظایفی که به همکار من سپرده شده دارد انجام میشود آیا به نحوه ی احسن دارد انجام میشود؟ آیا قابل ارتقاء است یا نه ؟ این را هم برای خودمان اعمال کنیم هم برای همکاران چون با حقوق یک مشتری ، با حقوق یک بیمار سر و کار داریم .
خیلی وقت ها ممکن است جاها عوض بشود و میتوانیم بگوییم با حقوق خودمان سر و کار داریم و شما باید ناظر این باشید که آن پاسخگوی خوبی به تلفن آیا جذب آن بیمار ، توجیح بیمار و اطمینان دادن به بیمار دارد در صحت خودش در چهارچوب خودش بر طبق قانون که در آن مجموعه ی که دارید کار میکنید انجام میشود یا نه ؟ و اگر جایی احساس ضعف کرده اید حتی در ارتباط با خودتان به مقام بالاتر خود اطلاع بدهید و آن مشکل و معضل را از آن مجموعه خارج کنید و باعث ارتقاء در این زمینه بشوید و این را در نظر داشته باشید که شما اگر همچنین هدفی را دنبال بکنید یک نقش بسیار بزرگی را در آن کلینیک یا در آن مطب داشتید.
خوب مورد بعدی که هست منشی و یا دستیار مالی و پذیرش هست این شرایط پذیرش بیمار را گفتم کا حالا باید توجیح مالی داشته باشد شرایط مالی را برای بیمار توضیح بدهد و بیمار را توجیح بکند که چقدر هزینه قرار است پرداخت کند برای درمان و بر اساس شرایط خودش بتواند درمانش را انتخاب کند و اولویت بندی داشته باشد و این حق بیمار است ، خوب مسئول پذیرش و پاسخگویی به بیماران در حیطه ی مالی بر میگردد به حسابداری آن پذیرش حساب دارد نه در حسابداری که بصورت رسمی است و حسابداری کل مجموعه است.
در قسمت پذیرش یک بخشی است بنام حالا برمیگردد به بخش مالی که این هم در یکسری از کلینیک ها تفکیک شده در یکسری ها تفکیک نشده و اگر تفکیک شده باشد بر میگردد به قسمت مالی پذیرش.
7_مالی و پذیرش
مسئول تنظیم وقت بیمار است مسئول حفظ مدیریت پرونده بیماران و اطمینان پیدا کردن از آن حقوق محرمانه ی بیمار و مورد بعدی که هست این است که کامل در اطلاع باشد که پرونده ها بصورت مرتب بایگانی میشوند و اگر آن مطب یا کلینیک با بیمار سر و کار دارد لیست بیمه ها مرتب بر اساس آن چهارچوبی که دارد چک کند و در نظر داشته باشد این هم یکی دیگر از بخش های پذیرش است که میشود مالی و پذیرش.
خوب یک قسمتی هست که در آن وظایف دستیاری که خدمت شما گفتم ، گفتم بیمار اگر کسی هست که از آن قالب گیری میشود و عملا باید کست ریخته شود کست آن باید تمیز کاری یا به اصطلاح ترین ( اموزش ) شود و پروسه های که مربوط است این میرود به بخش لابراتواری دندان پزشکی عملا این کارها در حیطه ی کاری یک تکنسین لابراتواری تعریف شده که مسئول انجام امور لابراتواری است.
ساخت پروتز های متحرک ، ساخت پروتز های ثابت ، ساخت پلاک های ارتودنسی و از همه مهم تر ممیزی کار ها حالا این کارها ممکن است ایمپلنت باشد، ممکن است ارتو باشد ، ممکن است دندان های مصنوعی باشد ، اینکه قبل از اینکه داخل دهان بیمار برود از جنسیت ، کیفیت و صلاحیت این را داشته باشد که آن کار در داخل دهان بیمار امتحان شود حتی در مرحله ی تحویل بیمار نرسد و بعد از اینکه آن پروسه ها انجام شد ارسال شود به بخش درمان و برود برای وقت دهی برای بیمار و امتحان آن و بعد هم تحویل کار.
یک موضوعی هست که خیلی سوال شده در این زمینه که دستیار دندان پزشک با بهداشت کار دهان و دندان فرق میکند؟
دو رشته مجزا است باید بگویم ۱۰۰ درصد دو رشته مجزا است ، بهداشت کار دهان و دندان یک رشته ی دانشگاهی است دستیاری هم رشته دانشگاهی است و در دانشگاه فارق التحصیل میشوند و مجوز کار دارند. یکسری از پروسه های درمانی میتوانند انجام بدهند بر طبق آن مجوزی که دارند اینکه مسئول ارزیابی وضعیت پریودنتال بیمار هستند ، وضعیت لثه بیمار و اقدامات در زمینه جرم گیری از لحاض پروفیلاکسی و روت پلنگین ( جرم گیری عمیق ) را بر عهده دارند ، یعنی میتوانند این موارد را انجام بدهند.
در صورتی که مجوز هم داشته باشند در یکسری از موارد و شاید بصورت روتین هم میتوانند تجویز آرام بخش و حتی تزریق و بی حسی کننده ها را بر عهده بگیرند و انجام دهند مورد دیگری که هست مسئول تهیه رادیو گرافی است . پس موردی که میتوانم بگویم خیلی تفاوت دارد بین دستیاری دندان پزشکی و بهداشت کار دهان و دندان این است که ، بهداشت کار دهان و دندان بعد از اینکه پروسه دانشگاهی کار را گرفتند مجوز انجام دادند در یکسری از موارد اجازه درمان دارند، جرم گیری هم یک نوع درمان است ولی خوب طبق چهارچوب ضوابط خودشان این هم اختلاف بین بهداشت کار دهان و دندان با دستیار است.
ببینید این مسائلی را که خدمت شما گفتم در حیطه ی چهارچوب وظایف های یک دستیار است که بخش های مختلف برای آن تعریف شده و عملا شما میتوانید در هر کدام از این بخش هایی که فکر میکنید قدرت بیشتری دارید و شما را جذب کرده حرفه ای شوید اطلاعات خود را بالا ببرید.
بالا بردن سطح آگاهی همیشه در همه ی شرایط همه بخش ها لازمه ی کار شما است اگر میخواهید حرفه ای شوید خوب یک بحث بسیار جالبی را داریم برای جلسه ی آینده در ارتباط با تخصص های دندان پزشکی اینکه چند نوع تخصص داریم و عملا خیلی وقت ها برای تک ، تک این تخصص ها دستیاران حرفه ای مختص در آن رشته فعالیت میکنند و عملا تمام آگاهی و فعالیت آنها زمانی است که به فرض درمان تخصصی ریشه انجام میدهند یا درمان تخصصی پروتز انجام میدهند یا جراحی فک و صورت عملا دستیاران حرفه ای در آن بخش هستند.
جلسه ی آینده به تک ، تک قسمت های مختلف دندان پزشکی می پردازیم و شما عزیزان با تک ، تک این رشته آشنا میشوید ، اسم رشته را میشناسید کسی که کننده آن کار و انجام دهنده آن کار است اسم آن را آشنا میشوید عملا میتوانید شاید در نظر داشته باشید که یک کدام از این رشته های حرفه ای دستیاری آینده شما باشد انشاالله تا جلسه ی آینده مبحث و انواع تخصص ها را برای شما توضیح میدهیم.