لثه سیاه-کلینیک دندانپزشکی مدرن

علل ایجاد لثه سیاه – درمان خانگی آن!

فهرست مطالب

رنگ لثه در افراد مختلف متفاوت است. لثه سیاه و سایر تغییرات رنگ لثه می تواند ناشی از شرایط پزشکی ، دارو ، سیگار کشیدن یا سایر عوامل شیوه زندگی باشد. لثه ها بافت های سختی هستند که دندان ها را در محل خود محاصره کرده و نگه می دارند. آنها می توانند از رنگ قرمز یا صورتی تا قهوه ای یا سیاه متغیر باشند.

در این مقاله شما را با علل و درمان و پیشگیری از لثه های سیاه اشنا میکنیم.

با ما همراه باشید!

لثه سیاه-کلینیک دندانپزشکی مدرن

لثه سیاه-کلینیک دندانپزشکی مدرن

لثه سیاه

لثه شامل بافتی است در غشا مخاطی در بالای ارواره که در داخل دهان قرار گرفته است. لثه در حالت طبیعی و سالم باید صورتی رنگ باشد و در صورتی که هریک از رنگ‌های قرمز، آبی یا سفید را داشت نشان دهنده بیماری در این عضو است. البته رنگ‌دانه‌هایی که در ریشه دندان است باعث تیره‌تر شدن لثه‌ها می‌شود در نتیجه رنگ‌ لثه‌ها در همه یکسان نیست و می‌تواند تیره‌تر یا روشن‌تر باشد ولی چیزی که مهم است یکنواختی رنگ آن‌ها در هر فرد است.

سلامتی دهان و دندان برای رفاه عمومی ضروری است. تغییر در رنگ لثه می تواند نشانگر یک مشکل اساسی در زمینه سلامتی باشد ، بنابراین فرد برای تعیین علت باید با پزشک صحبت کند.

همانطور که در ابتدا مطلب اوردیم رنگ لثه ها در افراد مختلف گوناگون است و بستگی به عوامل گوناگونی از جمله ژنتیک افراد دارد که در افراد سیاه پوست که سطح ملانین انها بالا است ممکن است رنگ لثه انها نیز تیره تر باشد و این دلیل بر بیمار بودن لثه های این افراد نیست.

دلایل سیاه شدن لثه ها

1_ نژاد افراد گوناگون

2_عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ها

3_تولید پلاک بر روی دندان

4_استرس

5_رژیم غذایی نامناسب

6_عوامل ژنتیکی

عوامل و بیماری های که باعث سیاه شدن لثه ها میشوند:

1_ ملانین : ملانوسیت ها سلول های تولید کننده رنگ در پوست و  مو و چشم هستند. عامل اصلی تعیین‌کننده رنگ، تعداد ملانوسیتها نیست بلکه میزان فعالیت آن‌ها مهم است. افزایش ملانین را در افرادی که دارای پوست تیره هستند مشاهده میکینم و این دلیل بر وجود بیماری در لثه ها نیست. در نتیجه در صورتی که علت سیاهی لثه ها در اثر افزایش مقدار ملانین باشد امری طبیعی محسوب میشود.

2_ مصرف دخانیات : کشیدن سیگار و مصرف دخانیات باعث ایجاد سیاهی در لثه ها میشود. به دلیل اینکه نیکوتین موجود در سیگار فعالیت مونوسیت ها را تحت تاثیر قرار میدهد و در بازه زمانی باعث تغییر رنگ لثه ها میشود.

3_ مصرف برخی از داروها : برخی از داروها مصرفشان باعث سیاهی لثه ها میشود ماننده مینوسیکلین که دارای طیف عمل و روش فعالیت مشابه با تتراسیکلین میباشد. از این دارو برای درمان بیماری های عفونی استفاده میشود و هم چنین اینکه باعث تجمع رنگ دانه ها در بافت ها و یا بی رنگ شدن آنها میشود.

4_امالگام: برای درمان پوسیدگی های دندانی از موادی از قبیل امالگام و کامپوزیت استفاده میکنند. در صورتی که برای درمان پوسیدگی دندان از امالگام استفاده شود ، و این ماده از محدوده ی درمانی خارج شود و در زیر بافت لثه تجمع یابد باعث سیاه شدن لثه ها میشود.

5_ بیماری نکروز و التهاب لثه : ژنژیویت یا التهاب لثه به حالتی گفته میشود که پلاک های دندانی در خط لثه تجمع پیدا میکنند و باعث تحریک لثه و حساس شدن آن میشود که گاهی خونریزی هم پیدا میکند. این بیماری از جمله بیماری های عفونی و خطرناک مربوط به لثه، میباشد. این بیماری باعث از بین رفتن بافت‌های زنده‌ی نگهدارنده‌ی دندان و لثه و لایه‌ی نازک استخوانی فک می‌شود. بنابراین مرگ سلول‌های بافت لثه در اثر عفونت باعث سیاه شدن لثه می‌شود.

اگر هر روز این پلاک ها را با مسواک و نخ دندان پاک نکنید ، به مرور سفت تر شده و ماده ای غیر قابل برداشت به نام جرم ( رسوب دندانی ) را ایجاد میکند. در صورتی که پلاک و جرم به زیر خط لثه گسترش یابد بیماری مزمن خواهد شد.

با تحریک مزمن باکتریایی نسج دندان به تدریج از دندان ها جدا میشود و حفره هایی ایجاد میشود که در انجا چرک تجمع میابد.  با گسترش پلاک و جرم و تداوم تحریک بافت لثه فرایند کنده شدن لثه ها از دندان هایتان بیش از بیش ادامه میابد به این حالت پیوره یا پریودنتیت گفته میشود.

6_بیماری ادیسون : وقتی که غده فوق کلیه به اندازه کافی هورمون تولید نکند، بیماری آدیسون رخ می دهد. در بیماری آدیسون، مقدار کمی کورتیزول و آلدوسترون تولید می‌شوند. بیماری آدیسون به نام “نارسایی غده فوق کلیه” نیز خوانده می‌شود. این بیماری، در هر سنی و جنسی رخ می‌دهد.

علائم بیماری آدیسون

غالبا نشانه‌های این بیماری، کند پیشرفت می‌کنند و ممکن است ماه‌ها طول بکشد. این علائم عبارتند از:

1_ ضعف عضلانی و خستگی

2_کاهش وزن و کاهش اشتها

3_تیره شدن پوست ( به دلیل افزایش رنگدانه های پوست )

4_ کاهش قند خون ( هیپوگلیسمی )

5_اسهال و استفراغ

درمان

درمان لثه های سیاه بستگی به علت بیماری دارد. به دلیل اینکه شرایطی ماننده عفونت لثه و بیماری ادیسون لازم به درمان با دارو میباشد. هم چنین ممکن است تغییراتی که در رنگ لثه ایجاد میشود ناشی ازسیگار کشیدن باشد که پزشک باید در زمینه ترک سیگار توصیه و پشتیبانی های لازمه را به عمل بیاورد.

برای رفع سیاهی لثه دندانپزشکان زیبایی پیشنهاد سفید کردن لثه ها را میدهند اما توجه داشته باشید که ممکن است این روش درمانی باعث اسیب به بافت لثه نیز شود. و در صورتی که انجام این درمان تجویز شود حتما باید توسط متخصص لثه این کار انجام شود.

انواع روش درمان خانگی برای درمان لثه سیاه:

از آن جایی که از قدیم ایام درمان های سنتی و گیاهی روش های قابل اطمینان و مناسبی برای بهبود برخی از بیماری ها بودند ، و امروزه نیز هم چنان طرفداران خاص خود را دارد. در بخش زیر چند روش درمان خانگی را برای درمان لثه های سیاه به شما عزیزان معرفی میکنیم :

1_ سرکه رز : در تقویت لثه ها و سلامت آنها نقش بسیار مهمی دارد و با استفاده از این ماده میتوان لثه های صورتی داشت.

روش انجام این درمان به این صورت است که چند گلبرگ گل رز را در سرکه قرمز قرار داده و چند هفته بگذارید به آن حالت بماند. و سپس بعد از گذشت زمان لازمه از صافی رد کرده و محلول مورد نظر به دست میاید.

حال یک قاشق از این محلول را با یک لیوان آب گرم مخلوط کرده و از آن برای شست و شو دهان خود استفاده کنید.

2_ روغن درخت چای : این روغن دارای خواص ضد باکتریایی و ضد میکروبی است در نتیجه باعث عدم تحلیل لثه ها و آسیب به ریشه های دندان میشود.

این روغن با خواص ضد باکتریایی خود باعث از بین رفتن پلاک های میکروبی از روی دندان ها شده و از سیاه شدن لثه ها جلوگیری میکند.

روش استفاده از این درمان به این صورت است که یک قاشق از این روغن را با یک لیوان اب رقیق کرده و سپس از محلول بدست امده برای شست و شو دهان خود استفاده کنید.

 نکته : هرگز این روغن را به صورت مستقیم بر روی لثه های خود قرار ندهید زیرا باعث سوزش و تحریک لثه های شما میشود.

3_ چای بابونه: این چای گیاهی نیز دارای خواص ضد باکتریایی و ضد میکروبی میباشد که جهت درمان بیماری های لثه از آن استفاده میشود.

روش استفاده از این درمان به این صورت است که 2_3 قاشق چای بابونه را با یک لیوان آب داغ مخلوط کرده و بگذارید 10 دقیقه باقی بماند و سپس آن را خنک کرده و از صافی رد کنید و از این محلول برای شست شو دهان خود استفاده کنید. فرایند فوق را 2_3 بار در روز تکرار کنید.

4_روغن اکالیپتوس: این روغن نیز همانند سایر روغن های گیاهی دارای خواص ضد باکتریایی و ضد میکروبی میباشد که میتواند یک گزینه مناسب برای درمان بیماری های لثه و کاهش باکتری های مضر دهان دندان مناسب باشد.

  •  روش درمان با این روغن به این صورت است که 5_8 قطره از این روغن را با یک لیوان آب رقیق کرده و سپس از روغن حاصله برای ماساژ لثه های خود استفاده کنید.

نکته : این روغن را هم چنین میتوان با روغن نارگیل یا کنجد مخلوط کرده و برای ماساژلثه های خود از این مخلوط استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات

آخرین مقالات