لق شدن ایمپلنت دندان و بررسی دلایل آن
کاشت ایمپلنت دندان روز به روز محبوب تر می شود و دلیل این محبوبیت این است که به افرد اجازه می دهد دندان از دست رفته خود را با ایمپلنت های بسیار شبیه به دندان طبیعی و مادام العمر بازیابی کنند.متاسفانه ایمپلنت های دندانی بدون عیب نیستند و لق شدن ایمپلنت دندان می تواند در طول سال های بعد از کاشت ایمپلنت اتفاق بیفتد.
افرادی که کنجکاوند درصورت لق شدن ایمپلنت دندان باید چه کاری انجام دهند بهتر است این مطلب را تا انتها بخوانند آمادگی لازم را برای پیشگری از این مشکل و علائم آنرا بدانند.
نزدیک به 98 درصد بیمارانی که از ایمپلنت دندان از جمله ایمپلنت فوری دندان استفاده کره اند بدون هیچ مشکلی سالیان سال از ایمپلنت های دندانی خود استفاده کرده اند.مشکلاتی ممکن است بوجود آیند.وقتی تاج مصنوعی ایمپلنت دندان لق می شود،نیاز است تا بیمار با وقت قبلی به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کند.بهتر است دندانپزشکی که کار کاشت ایمپلنت را برای بیمار انجام داده است او را معاینه کند.
دلیل لق شدن ایمپلنت دندان
برای بیشتر بیماران علائم لقی ایمپلنت بعد از چند هفته از کاشت ایمپلنت اتفاق می افتد.دلیل این مشکل هم اینست که پیوند ( جوش خوردن ) ایمپلنت کاشته شده با استخوان فک اتفاق نمی افتد.
برای عده کمتری از بیماران پس از گذشت چندین ماه و یا چند سال این اتفاق رخ می دهد و دلیل آن هم می تواند پوسیدگی و یا عفونت دندان های طبیعی درمجاورت ایمپلنت دندانی باشد.
علائم لقی ایمپلنت
در برخی بیماران لقی ممکن است یک سال، 2 سال، 3 سال و حتی 10 سال بعد از کاشت ایمپلنت اتفاق بیفتد.چگونه می توان لق شدن ایمپلنت را به درستی تشخیص داد؟
بدیهی است که حرکت کردن ایمپلنت در داخل دهان نشان دهنده ی لقی آن است. اما علائم دیگر لق شدن ایمپلنت به شرح زیر است:
- احساس درد در لثه ها
- احساس می کنید که دندان حرکت می کند
- لثه متورم اطراف ایمپلنت دندانی
- خونریزی اطراف دندان
- نمی توانید با ایمپلنت دندانی به درستی غذا را بجوید
- نمی تونید با ایمپلنت کاشته شده به درستی غذا را گاز بگیرید
- ایمپلنت کاشته شده کامل از جای خود خارج شود.
اگر شما بدشانس باشید و فیکسچر (ریشه مصنوعی ایمپلنت) شکسته باشد دیگر نمی توان کاری کرد و باید توسط یک کلینیک دندانپزشکی مجهز و متخصص جراحی ماهر از جای خود خارج شود.
پس به طور کلی دلایل عمومی ایجاد آن می تواند شامل موارد زیر شود:
- ایمپلنت ها به اندازه کافی از روکش های دندان حمایت نمی کنند.
- شکستگی و خرد شدگی روکش دندان.
- کاهش میزان بافت لثه که نتواند به اندازه کافی ایمپلنت را بپوشاند.
- عدم بهداشت مناسب دهان و دندان
- عفونت های باکتری ها
- وجود مواد غذایی در اطراف ایمپلنت ها
در این مقاله قصد داریم به ارزیابی تفاوت های احتمالی بین حرکت و لقی ایمپلنت و دندان طبیعی بپردازیم. که این موضوع ناشی از تفاوت ساختاری این دو می باشد. همچنین در ادامه قصد داریم انواع حرکت و لقی دندان را شرح دهیم.
فاکتورهای مقایسه ایمپلنت دندان و دندان طبیعی
پر واضح است که سیستم حمایت کننده یک دندان طبیعی در مقایسه با یک ایمپلنت در مواجهه با نیروهای بیومکانیکی اعمال شده بر دندان و ناحیه استخوان کریستال بهتر طراحی شده است.عواملی که موجب کاهش خطر اعمال بیش از حد نیروهای اکلوزالی به سیستم دندان طبیعی می شود شامل پریودونتال ممبرین و مجموعه اعصاب و عروق خونی، ماده اکلوزالی (مینا) و نوع استخوان احاطه کننده است.
حرکت دندان در لقی ایمپلنت و دندان طبیعی
دندان در بعد عمودی، افقی و چرخشی حرکاتی فیزیولوژیک و طبیعی دارد، مقدار لقی ایمپلنت و دندان طبیعی به سطح تماس وشکل ریشه بستگی دارد. بنابراین تعداد و طول ریشه ها، قطر آن ها، شکل و موقعیت و سلامت لیگامان پریودنتال اساسا روی لقی یک دندان تاثیر گذار است.لقی بالینی عمودی یک دندان سالم صفر است، حرکت واقعی عمودی دندان تقریبا 28 میکرون بوده و برای دندان های قدامی و خلفی یکسان است. حرکت عمودی یک ایمپلنت محکم تحت نیروی 10Ib، از 2 تا 3 میکرون بوده و عمدتا به ویژگی های وسیکوالاستیک استخوان زیرین مربوط است. موله مان(Muhlemann) دریافت که حرکت افقی دندان را می توان به دو نوع لقی افقی اولیه و حرکت ثانویه تقسیم کرد.
نوع اول (لقی افقی اولیه)
لقی اولیه ایمپلنت با نیروی اندک قابل مشاهده بوده، بلافاصله اتفاق افتاده و نتیجه وجود (PDL(periodontal ligament است.لقی افقی اولیه دندان از حرکت افقی اولیه بیشتر است، یک نیروی بسیار سبک دندان را بهصورت افقی حرکت میدهد.
نوع دوم(حرکت ثانویه)
دومین حرکت دندانی که توسط موله مان (دانشمند) توضیح داده شد بعد از حرکت اولیه اتفاق میافتد، زمانی که نیروی بزرگتر به دندان وارد میشود. وقتی نیروی اضافی به دندان اعمال میشود، حرکت دومی نیز قابل مشاهده خواهد بود، که مستقیماً به مقدار نیرو بستگی دارد.
لقی ایمپلنت ها
به عنوان یک روش درمانی قابل اعتماد، ایمپلنت جایگزین دائمی دندان های از دست رفته به حساب می آید. در واقع کاشت ایمپلنت با نرخ 95 الی 98 درصد موفقیت توانسته به بهترین روش برای جبران بی دندانی به حساب آید.میزان لقی اییمپلنت به نسبت دندان طبیعی کمتر بوده و این بسته به ساختار دندانی بیمار و همچنین نحوه انجام ایمپلنت متفاوت بوده است.استئو اینتگریشن یک واژه بافت شناختی است که تعریف آن عبارت است از اتصال استخوان با سطح یک ایمپلنت تحت بزرگنمایی میکروسکوپ نوری. مانند دندان طبیعی در قسمت تماس ایمپلنت بااستخوان، حرکت لترالی استخوان بسیار بیشتر می باشد، دانشمندان، ایمپلنتهای استخوانی دارای تثبیت محکم را بررسی کرده و دریافتند ،دامنهای از حرکت 12 تا66 میکرونی در جهت لیبولینگوالی وجود دارد.
گاهی یک ایمپلنت در مرحله دوم نمایان کردن به بیمار، وقتی که اباتمنت در محل پیچانده میشود، داخل استخوان میچرخد. ایمپلنت در اثر اعمال نیروهای برشی ناشی از قرار دادن و پیچاندن اباتمنت و پیچ شکسته ،چرخانده میشود که در این حالت سطح تماس استخوان با ایمپلنت ضعیف می گردد .اگر چنین اتفاقی روی داد، باید کاور اسکرو مجددا در محل خود قرار بگیرد و به ایمپلنت اجازه اینتگریشن مجدد داده شود.به همین دلیل در صورتی که شما در بخش ایمپلنت پس از کاشت دندان لقی مشاهده کردید باید سریعا به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید.لقی ایمپلنت و دندان طبیعی نشان از وجود مشکلاتی در دندان است که در صورت نادیده گرفته شدن منجر به بروز عوارض جبران ناپذیری می شود.
نگهداری صحیح برای جلوگیری از لق شدن ایمپلنت
اصلی ترین علل ماندگاری و سلامت ایمپلنت دندان، رعایت بهداشت است، پس دوبار در روز مسواک بزنید و از نخ دندان نیز استفاده کنید. اگر لقی ایمپلنت برای شما اتفاق افتاد، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید ، زیرا عواقب عدم توجه به آن خطرناک است و عفونتی ایجاد می کند که علاوه بر فک و دهان می تواند به ناحیه گردن و مغز نیز نفوذ کند، حتی در سراسر بدن نیز گسترش یابد.
پس از آن امکان نفوذ به جریان خون وجود دارد که می تواند منجر به خفگی و حتی مننژیت شود.