روکش دندان و زیبایی ، در صورتی که حجم زیادی از تاج دندان از بین رفته باشد، تاج دندان باید توسط یک پوشش مقاوم مانند دندان طبیعی فرد محافظت شود. بسته به شرایط دهان و دندان , پزشک روکش های زیبایی دندان را به بیماران توصیه میکند. در این مقاله قصد داریم به انواع روکشهای زیبایی دندان بپردازیم.
دندان از دو بخش اصلی تشکیلشده است:
1- ریشه (که در زیر لثه و داخل استخوان فک هست و قابل رویت نیست) 2- تاج (که قسمت قابل رویت دندان است و بالای سطح لثه قرارگرفته است)
بررسی روکش های زیبایی دندان
ریشه، حکم پایه تاج دندان را دارد و آن را محکم داخل استخوان فک حفظ میکند. تاج ازنظر زیبایی و جویدن برای انسان بسیار مهم است، ازاینرو زمانی که آسیب میبیند علاوه بر درد و حساسیت، مشکلاتی در جویدن و زیبایی چهره به وجود میآورد. تخریب تاج دندان بیشتر به علت پوسیدگی اتفاق میافتد. تخریب جزئی با ترمیم دندان قابل برطرف شدن میباشد. اما زمانی که حجم زیادی از تاج دندان از بین میرود و دیوارههای باقیمانده ضعیف و شکننده میشوند، باید تاج دندان در زیر یک پوشش سخت و مقاوم محافظت شود. به طوری که اولا بافت ازدسترفته بازسازی شود، ثانیا دیوارههای باقیمانده که در حال حاضر ضعیف هستند زیر این پوشش قرار گیرند و حین جویدن در مقابل نیروها محافظت شوند و سوم اینکه زیبایی ازدسترفته به بیمار بازگردد. نام این پوشش روکش میباشد. زمانی که قصد محافظت از تاج دندان آسیبدیده را داریم باید از انواع روکش های زیبایی دندان استفاده کنیم که به ۳ دستهی کلی تقسیم میشوند.
روکش های زیبایی دندان: روکش های فول سرامیکی (زیرکونیا)
برای بازسازی دندانهای جلویی استفاده میشوند و بسیار محبوب هستند. زیرا میتوان رنگ آنها را با دندان طبیعی تنظیم کرد و درجاهایی که زیبایی اهمیت دارد استفاده میشوند. به روکشهای فول سرامیکی، روکشهای بر پایه پرسلن نیز میگویند. این روکشها هم توسط تکنسین لابراتوار و هم توسط ماشینآلات کامپیوتری ساخته میشوند. ایراد این نوع روکشها این است که استحکام بالایی در مقایسه با دیگر روکشها ندارند.
روکش های PFM
روکش های PFM از دو بخش تشکیل شده اند، یکلایه فلزی در زیر روکش برای استحکام و یک لایه سرامیک در سطح روکش دندان برای زیبایی ساختهشده است. ابتدا یکلایه نازک فلزی از پایه دندان ساخته میشود و پرسلن در دمای بالابر روی آن آمیخته میشود. بخش زیادی از روکش از جنس فلز است ولی قسمتی که در معرض دید است از جنس پرسلن است، پس ظاهری مشابه دندانهای طبیعی فرد دارد. روکشهای PFM استحکام بالاتری نسبت به روکشهای سرامیکی دارند اما بهاندازه روکشهای تمام فلزی محکم نیستند. پسازاین روکشها در دندانهای جلویی هم میتوان استفاده کرد چون ظاهر و استحکام مناسبی دارند. از معایب روکشهای PFM این است که در برخی موارد فلز از زیر روکش نمایان میشود.
روکش های تمام فلزی (طلا)
از ترکیب طلا، مس یا دیگر فلزات هستند. علاوه بر اینکه چسبندگی بالایی به دندان دارند، شکسته نمیشوند و از استحکام بالایی برخوردارند. روکش های تمام فلزی معمولا جاهایی که استحکام بالایی مدنظر است و زیبایی اهمیتی ندارد استفاده میشوند. مثلا در دندانهای آسیا. روکشهای فول سرامیکی، تمام فلزی و PFM سه دسته از انواع روکش های زیبایی دندان هستند که امروزه برای درمان بیماران استفاده میشوند و بهطورکلی کاربرد روکشهای PFM نسبت به بقیه بیشتر است.
تهیه شده در گروه کلینیک دانپزشکی مدرن انواع روکش های زیبایی دندان