سفید کردن دندان ها همیشه یکی از دغدغه های بیشتر مردم هست که از دیر باز با روش های سنتی سفید کردن دندان ها میکردند و امروزه نیز با پیشرفت علم و تکنولوژی روشهای گوناگونی برای سفید کردن دندان ها در کلینیک دندانپزشکی اجرا میشود .
سفید کردن دندان از زمان های گذشته نیز انجام میشد. ممکن است برخی از این روش ها به نظر شما غیر علمی و حتی مضحک باشند اما موثر بوده اند. اینکار درگذشته توسط آرایشگران انجام میشد و آنها با نوعی محلول اسیدی سعی می کردند تا دندان های افراد را سفید کنند.با اینکه این روش نتیجه می داد اما به دلیل محلول اسیدی که مورد استفاده قرار می گرفت به مرور زمان دندان ها استحکام خود را از دست داده و دچار پوسیدگی می شدند.
اطلاعات تاریخی از روش های سفید کردن دندان
بلیچینگ دندان در اواخر 1920 میلادی بوسیله محلول های حاوی اتر پراکسید صورت می گرفت.اما از سال 1940 میلادی تا سال 1989 میلادی برای سفید کردن دندان از يل های اتر و هیدروژن پراکسید استفاده می شد دوام این روش بین 1 تا 2 ماه بود که در نهایت در سال 1989 روشی نوین برای بلیچینگ ابداع شد در این روش از کاربامید پراکسید برای سفید کردن دندان استفاده شد که دوامی بین 1 تا 2 سال را دارا بود.در نهایت این روش به عنوان یک روش پایدار برای بلیچینگ دندان انتخاب شد. با پیشرفت در این امر ، همه ی افراد میتوانستند از این روش برای سفیدتر کردن دندان های خود و زیبایی دندان ها استفاده کنند.روش های دیگری برای دست یابی به این هدف وجود دارند که ارتودنسی دندان،کامپوزیت دندان و لمینت دندان ها از جمله این موارد می باشد. برای اینکه بتوانید بهترین روش را انتخاب کنید توصیه می کنیم به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید و یا از طریق تماس تلفنی بتوانید بیشتر با این روش ها آشنا شوید.در این مطلب قصد داریم شما را با انواع روش های بلیچینگ دندان و مباحث پیرامون مانند مزایا و معایب و هزینه سفید کردن دندان در مقایسه با سایر روش ها صحبت کنیم.
بلیچینگ یا سفید کردن دندان
یکی از روش های کم هزینه و محبوب برای زیبایی لبخند و دندان ها بلیچینگ دندان است.رنگ طبیعی مینای دندان ها می تواند به زرد ، قهوه ای ، خاکستری و حتی آبی و سبز تغییر پیدا کند.دلایل این تغییر رنگ میتواند نوشیدن زیاد چای و قهوه،استعمال دخانیات در بلند مدت ، آسیب به پالپ یا بافت نرم مغز دندان ، استفاده بیش از حد از دهان شویه های دارای فلوراید قبل از رشد کامل دندان ها ، استفاده بیش از حد آنتی بیوتیک ها مانند تتراسایکلین و تغییر رنگ دندان ها با افزایش سن می باشد. از میان روش های زیبایی لبخند و سفید کردن دندان ،کامپوزیت دندان هم روشی سریع و با کمترین دخالت در باقت طبیعی دندان می باشد. اگرچه بوسیله بلیچینگ دندان همه تغییر رنگ ها قابل بازگشت و بهبود هستند اما ممکن است افرادی که دارای دندان های حساس هستند و یا دندان آن ها دچار مشکل عصب و یا پالپ باشد ایجاد ناراحتی کند.چهار روش برای بلیچینگ .جود دارد که در ادامه به آنها می پردازیم اما قبل از آن توضیح مختصری در مورد پالپ دندانی می دهیم.
پالپ دندانی چیست؟
پالپ دندانی بافت نرمی است که در مرکز دندان قرار دارد و عصب و رگ های خونی را از ریشه دندان به تاج دندانی متصل می کند.در واقع پالپ دندان بافت همبندی است که در مرکز دندان قرار گفته و رشته های اعصاب ، عروق خونی و سلول های اندوپلاست را شامل می شود.
4 روش بلیچینگ دندان
برای سفید کردن دندان 4 روش وجود دارد که درباره هرکدام توضیح می دهیم و سپس روش بلیچینگ را با سایر روش ها برای دستیابی به دندان های سفید تر مقایسه خواهیم کرد.
بلیچینگ دندان در مطب
همانطور که از نام این روش مشخص است ، بلیچینگ دندان در مطب و توسط دندان پزشک طی چند جلسه صورت می گیرد.در این روش بلیچینگ ، دندانپزشک دندان های شما را جرم گیری می کند و سپس با محلول اکسید کننده مینای دندان ها را شست و شو می دهد.بعد از آن دندان ها را با ژل کاربامید پراکسید به طور کامل پوشانده و پس از آن با تاباندن نور مخصوص و یا لیزر باعث سفید شدن دندان ها می شود. مدت زمان لازم برای این کار سه تا چهار جلسه می باشد و در هر جلسه 30 تا 60 دقیقه زمان لازم است تا به سفیدی مد نظر شما برسد.یک روش دیگر برای بلیچینگ دندان در مطب وجود دارد که پاور بلیچینگ نام دارد.ماده مورد استفاده در این روش هیدروژن پراکسید میباشد که از این ماده بسیار متمرکز تر برای سفید کردن دندان استفاده می کنند.این روش برای به نتیجه رسیدن به یک جلسه نیاز دارد. بلیچینگ یک درمان موقتی است و پس از گذشت یک تا سه سال نیاز است این کار را تکرار کنید.هزینه بلچینگ دندان در مطب بستگی به دندان پزشک و کیفیت مواد مورد استفاده دارد و متغییر است.
سفید کردن دندان در خانه تحت نظر پزشک
در این روش دندان پزشک یک قالب برای دندان های شما می سازد تا ژل سفید کننده دندان(ژل کاربامید پراکسید یا هیدروژن پراکسید) را داخل آن پخش کنید و در بازه زمانی که او تعیین کرده است روی دندان ها اعمال کنید.این کار معمولا بین یک تا دو هفته طول می کشد و باید در این مدت هر روز این کار را انجام دهید.
بلیچینگ دندان با پالپ آسیب دیده
زمانی که پالپ دندان از بین رفته باشد و یا آسیب دیده باشد ، رنگ دندان تیره می شود.برا رفع این مشکل دندانپزشک شما حین انجام پروسه روت کانال دندان ، پالپ دندان شما را با مواد بلیچینگ شست و شو می دهد.بعد از از این پروسه اگر مشکل برطرف نشده باشد ، دندان پزشک پالپ دنانی شما را با مواد سفید کننده پر کرده و از نور مخصوصی که در بلبچبنگ استفاده می شود برای افزایش اثر استفاده می کند.ممکن است برای رسیدن به نتیجه مطلوب نیاز باشد اینکار چند بار تکرار شود.روش دیگر برای اثر بخشی بیشتر پرکردن پالپ دندان با مواد سفید کننده و پرکردن موقت دندان باشد.در این مورد نیاز
است شما پس از چند روز دوباره به دندانپزشکی مراجعه کنید تا مواد بلیچینگ دندان توسط دندانپزشک تخلیه شود و دندان بصورت دائمی پر شود.این روش نسبت به دو روش قبل هزینه بیشتری برای بیمار دارد و زمان بیشتری هم نیاز است تا به نتیجه دلخواه برسید.
سفید کردن دندان با مواد موجود در داروخانه
تفاوت این روش بلیچینگ دندان با مورد دوم تجویز پزشک و نظارت او بر اجرای روش است.موادی که در این روش قابل استفاده است با روش دوم یکسان است.پروسه این روش به این صورت است که شما ابتدا با محلول اسید موجود در پک دندان های خود را شست و شو می دهید و سپس از ژل هیدروژن پراکسید روی دندان ها پخش کرده و در مرحله آخر از رنگ
دانه ها برای سفید کردن دندان ها استفاده می کنید.بلیچینگ به این روش شاید به نظر شما روش کم هزینه تر باشد و این روش را انتخاب کنید ولی نتیجه خوب و عالی در این روش تضمین شده نیست.بدون نظر تخصصی پزشک و تشخیص درست تغییر رنگ دندان نمی توان نتیجه خوبی را انتظار داشت.
بلیچینگ و مزایا و معایب آن
همه روش های درمانی و زیبایی مزایا و معایبی دارند که با توجه به این موارد باید تصمیم بگیرید که این روش برای شما مناسب است یا خیر.این روش یکی از معمول ترین خدمات زیبایی دندانپزشکی است.
مزایا بلیچینگ
- لبخندی زیباتر و دندان های روشن تر خواهید داشت.
- کم هزینه ترین روش برای سفید کردن دندان
- سریع ترین روش سفید شدن دندان ها
- ثبات رنگ دندان ها تا سه سال در صورت رعایت بهداشت دهان
- استفاده از تکنولوژی های روز برای کاهش حساسیت ها به این روش
- در مقایسه با روش های دیگر کم هزینه تر و بدون نیاز به دخالت در بافت دندان ها
می باشد.
معایب بلیچینگ
- ممکن است در روز های اول باعث بروز حساسیت شود
- دندان های پر شده در قسمت جلو دهان ممکن است از نتیجه مطلوب جلوگیری کند
- دوام 1 تا 3 ساله این روش در مقایسه با کامپوزیت دندان با ماندگاری 5 تا 7 سال
و لمینت دندان تا 10 سال کم است.
چند وقت باید بگذرد تا دوباره بلیچینگ کنیم؟
تکرار زیاد این روش ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی از جمله حساسیت و آسیب رسیدن به مینای دندان و لثه دندان شود.اما در این باره که چه بازه زمانی استفاده از بلیچینگ به دندان ها آسیب نمی رساند.به همین خاطر بهتر است که در این مورد از دندانپزشک خود با توجه به شرایط دندانهایتان مشورت گرفته و همچنین به دستور العمل استفاده از مواد سفید کننده دندان توجه داشته باشید.
زمان سفید کردن دندان ها برای هر فرد متفاوت است یعنی ممکن است فردی به دلیل رعایت نکردن بهداشت دهان ودندان پس از 2 ماه دوباره به بلیچینگ دندان نیاز پیدا کند و شخص دیگری با رعایت
نکات بهداشتی پس از 2 سال به تکرار پروسه نیاز پیدا کند.
بلیچینگ دندان برای چه کسی مناسب نیست؟
به بعضی از گروهها توصیه میشود که سفید کردن دندان را با احتیاط انجام دهند زیرا ممکن است بیشتر از سایرین در معرض عوارض جانبی باشند:
- بیمارانی که انتظارات غیرواقعی دارند
- حساسیت به پراکسید
- وجود دندانهای حساس
- دارای ترک عاج
- مشکلات مینا دندان
- فرسایش اسیدی
- تحلیل لثه
- پوسیدگی گسترده دندانی
- بیماریهای پریودنتال درمان نشده
- زنان باردار یا شیرده
- کودکان زیر 16 سال
- افراد دارای بهداشت دهان و دندان ضعیف
روشهای جایگزین بلیچینگ دندان
جوششیرین نوعی لکه بردار ایمن، کم ساینده و موثر است و باعث سفید شدن دندان میشود. تا به امروز، مطالعات بالینی بر روی جوششیرین گزارش میدهد که هیچگونه عوارض جانبی در مورد مصرف آن برای سفید کردن دندانها گزارش نشده است. همچنین جوششیرین حاوی ترکیبات اسید بافر است که باعث میشود یک خاصیت بیولوژیکی ضد باکتری در غلظتهای بالا بروز دهد و قادر به جلوگیری از رشد باکتریها شود. جوششیرین برای بیماران مستعد پوسیدگی دندان، یک راهکار طبیعی عالی برای سفید کردن دندان است.
مراقبت و نگهداری پس از بلیچینگ
برای طولانیتر شدن نتایج درمانی میتوان از راهکارهای مختلفی استفاده کرد:
- پس از خوردن و آشامیدن، دهان خود را با آب بشویید.
- از نخ دندان برای از بین بردن پلاک و بیوفیلم بین دندانها بهره بگیرید.
- در طی 2 روز اول به طور ویژه از دندانهای خود مراقبت کنید.
- مایعات بنوشید اینکار از لکهدار شدن و رنگ گرفتن دندانها جلوگیری می کند.
- غذاهای چسبنده کمتر استفاده کنید.
- از استعمال سیگار و قلیان خودداری کنید.
- روزی دو بار مسواک بزنید.
- از خمیردندانهای حاوی فلوراید استفاده کنید.
- استفاده از نایت گارد دندان