انواع ایمپلنت دندانی از نظر مشخصات فنی

انواع ایمپلنت دندان

فهرست مطالب

انواع ایمپلنت دندان

انواع ایمپلنت دندانی بسته به نوع جنس یا شکل ظاهری که دارد می تواند متفاوت باشد. ایمپلنت دندان یک روش رایج جهت جایگزین کردن دندان از دست‌ رفته می‌باشد. بر اساس کاربردها و شرایط، ایمپلنت‌ها به انواع مختلفی دسته ‌بندی می ‌شوند. ما در این مقاله به انواع ایمپلنت دندانی از نظر مشخصات فنی می‌پردازیم که به ۴ دسته کلی تقسیم می‌شوند: ۱- طراحی ایمپلنت ۲- مکانیسم جوش خوردن با استخوان ۳- طراحی میکروسکوپیک بدنه ۴- مواد مورد استفاده. همچنین در این مقاله با انواع ایمپلنت دندان از نظر برند آشنا خواهیم شد که از جمله آن ها می توان به ایمپلنت آمریکایی ، ایمپلنت آلمانی ، ایمپلنت سوئیسی ، ایمپلنت کره ای و دیگر کشور های تولید کننده ایمپلنت به همراه برند ها و کمپانی هایشان اشاره می کنیم.


بیشتر بخوانید:ایمپلنت|صفرتاصدایمپنت دندان


انواع ایمپلنت دندان بر اساس طراحی

ایمپلنت Endosteal

این ایمپلنت‌ ها از مواد فلزی، سرامیکی یا پلیمری ساخته‌ شده‌اند که به شکل تیغه، پیچ یا پین موجود هستند. این روش رایج‌ ترین روش برای استفاده در مراحل ایمپلنت دندان می‌باشد و تا حدودی ایمن‌تر است. ایمپلنت راموس از جنس تیتانیوم و از ابزاری به شکل نعل اسب ساخته‌شده است و در بالای بافت لثه قرار داده می‌شود. قسمت ریشه آن شبیه به دندان‌های طبیعی است، ایمپلنت‌ های تیغه‌ای شکل خیلی نازک و با صفحات فلزی بلند هستند که در استخوان قرار داده‌شده است.

ایمپلنت میکروسکوپیک-کلینیک دندان پزشکی مدرن
ایمپلنت میکروسکوپیک-کلینیک دندان پزشکی مدرن

ایمپلنت subperiosteal

این ایمپلنت‌ ها از جنس فلز سبک‌ وزن هستند و در زیر استخوان قرار می‌گیرند. معمولا برای افرادی که دارای ساختار فک محدودی هستند استفاده می‌شود.

ایمپلنت transosteal

ابن ایمپلنت‌ها برای افرادی هستند که استخوان آرواره کافی ندارند. در ادامه به انواع ایمپلنت دندانی اشاره شده است.

ایمپلنت transosteal-کلینیک دندان پزشکی مدرن
ایمپلنت transosteal-کلینیک دندان پزشکی مدرن

ایمپلنت intramucosal

این ایمپلنت‌ ها بر اساس شکل قارچ و از جنس تیتانیوم طراحی‌ شده‌اند، معمولا دندان‌ های فک بالایی را حمایت می‌کنند. ایمپلنت در دو ردیف قرار داده‌شده است و سپس دنچر روی ایمپلنت قرار می‌گیرد.

مکانیسم جوش خوردن انواع ایمپلنت دندان با استخوان

مکانیسم جوش خوردن ایمپلنت به دو دسته جوش خوردن بااستخوان و فیبر طبقه‌بندی می‌شود. جوش خوردن با استخوان: از زمانی که ایمپلنت در استخوان فک بالا یا پایین کاشته می‌شود فرآیند جوش خوردن اتفاق می‌افتد. اساس موفقیت هر ایمپلنت سرعت و کیفیت جوش خوردن است. طراحی سطح و آلیاژ باید طوری باشد که در کمترین زمان ممکن جوش خوردن اتفاق بیفتد. جوش خوردن با فیبر: ایمپلنت علاوه بر استخوان با بافت‌های نرم مثل لثه نیز در تماس است. سازگاری و جوش خوردن ایمپلنت با بافت‌های نرم بسیار حائز اهمیت است تا عوارض ایمپلنت دندان به حداقل برسد.

انواع ایمپلنت دندان بر اساس طراحی میکروسکوپیک بدنه

این نوع ایمپلنت بر اساس طراحی میکروسکوپی در شش نوع زیر طبقه بندی می شوند:

  • ایمپلنت‌های سیلندر شکل: این نوع از ایمپلنت‌های دندانی به شکل سیلندر هستند که سطح کوچکی دارد. ایمپلنت‌های سیلندر شکل برای جایگزینی یک‌دندان در استخوان فک مورداستفاده قرار می‌گیرد.
  • ایمپلنت رشته‌ای: سطح این ایمپلنت‌ها برای افزایش سطح ناحیه ایمپلنت طراحی‌شده است.
  • ایمپلنت فلت: این ایمپلنت‌ها دارای شیب و به شکل فلات هستند و برای سادگی و تطبیق‌پذیری طراحی‌شده‌اند و بیش‌ترین استحکام را دارند.
  • ایمپلنت سوراخ‌دار: این ایمپلنت با مخلوطی از استات سلولوز سوراخ شده و توسط ورقه فلزی سوراخ شده پشتیبانی می‌شوند.
  • ایمپلنت‌های دندانی جامد: یک تقاطع دایره‌ای در استخوان ایجاد می‌کند.
  • ایمپلنت‌های Hallow: این ایمپلنت‌ها به‌صورت سوراخ‌هایی در کناره‌های ایمپلنت به وجود آمده است.

انواع ایمپلنت دندان از لحاظ سطح

انواع سطح ایمپلنت عبارتند از:

  • ایمپلنت با سطح صاف: برای جلوگیری از افزایش پلاک میکروبی این ایمپلنت‌ها به‌صورت صاف طراحی‌شده‌اند.
  • ایمپلنت با سطح برش داده‌شده: برای پشتیبانی از استخوان فک، سطح این ایمپلنت‌ها برش داده می‌شود.
  • ایمپلنت‌های با سطح بافت‌دار: جهت افزایش پیوند بین ایمپلنت و استخوان، زبری سطح ایمپلنت افزایش می‌یابد.
  • ایمپلنت دارای پوشش سطح: مواد متخلخلی مثل تیتانیوم و هیدروکسی آپاتیتت برای ایجاد سازگاری بهتر ایمپلنت با استخوان بر روی ایمپلنت اعمال می‌شوند.

انواع ایمپلنت دندان از لحاظ مواد مورد استفاده

انواع ایمپلنت دندانی از نظر مواد مورد استفاده به چند دسته زیر تقسیم می‌شود:

  • ایمپلنت فلزی: ایمپلنت فلزی معمولا از تیتانیوم ، فولاد ضدزنگ و کبالت تقسیم‌شده‌اند.
  • ایمپلنت سرامیک: ایمپلنت با مواد سرامیکی مثل اسپری پلاسما برای تولید سطح‌فعال زیستی پوشیده شده‌اند.
  • ایمپلنت ترکیبی کربن: از فولاد کربنی و ضدزنگ ساخته‌شده است.

انواع ایمپلنت دندان از نظر جراحی

انواع جراحی های ایمپلنت دندان در فرآیند ایمپلنت دندان جهت درمان بی دندانی، می‌تواند اعتماد به‌ نفس افراد را هنگام حضور در اجتماعات افزایش دهد و مانع از انزوای اجتماعی وی شود. طی آمار به‌دست‌آمده در سال‌های اخیر، 99.7 درصد افراد معتقدند که لبخند سالم ازنظر اجتماعی بسیار اهمیت دارد. در ادامه به معرفی انواع جراحی‌های ایمپلنت می‌پردازیم.

جراحی تک مرحله‌ای

در این نوع از جراحی، یک‌ پایه بلند ایمپلنت در درون لثه قرار می‌گیرد و تا بخش استخوان فک پیش می‌رود اما در داخل استخوان فک نمی‌رود. قسمت بالای ایمپلنت خارج از لثه قرار می‌گیرد، پس از آن لثه توسط بخیه بسته می‌شود و تنها ایمپلنت در معرض دید قرار می‌گیرد، این عمل به دندانپزشکان این اجازه را می‌دهد که بعد از بهبودی محل جراحی، پروتز( روکش) بر روی پایه ایمپلنت قرار بگیرد. ایمپلنت‌ های ساب پریوستئال رایج ‌ترین ایمپلنت‌ های تک‌ مرحله‌ای هستند که به‌ عنوان پایه جهت قرار دادن روکش ایمپلنت ‌های دندانی به‌ کاربرده می‌شوند، این نوع ایمپلنت بسیار گران است زیرا به دلیل کمبود فضای استخوان‌ های فکی باید به‌ صورت سفارشی قرار داده شود.

جراحی ایمپلنت-کلینیک دندان پزشکی مدرن
جراحی ایمپلنت-کلینیک دندان پزشکی مدرن

جراحی دو مرحله‌ای

کاشت ایمپلنت دو مرحله‌ای عمدتا مثل کاشت تک ‌مرحله‌ای هستند، با این تفاوت که ایمپلنت بوسیله دریل توسط جراح در درون استخوان فک قرار داده می‌شود، پس از قرار دادن ایمپلنت، شکاف لثه بسته می‌شود، و این به این معنی است که به یک جراحی کوچک برای قرار دادن روکش ایمپلنت دندان بر روی ایمپلنت احتیاج است. ایمپلنت‌ های اندوستیل یکی از اصلی‌ترین ایمپلنت‌ های دو مرحله‌ای هستند که این نوع از ایمپلنت‌ های دندان می‌توانند به‌ جای ریشه در درون استخوان قرار بگیرند که برای حفظ ساختار و همچنین مقاومت، در بخش دندان کاشته می‌شوند که طبیعی ‌تر به نظر خواهند رسید. نسبت به ایمپلنت تک مرحله ای قیمت کمتری دارند اما این نوع ایمپلنت برای همه کارایی ندارد. در واقع، کاشت ایمپلنت به مراقبت بیشتری نسبت به دندان طبیعی احتیاج دارد و در صورت رعایت نکرد نکات لازم ممکن است نتیجه حاصله از کاشت ایمپلنت دندان با رضایت همراه نباشد.

انواع ایمپلنت دندان از نظر برند

در انواع ایمپلنت دندان بهترین برند:

ایمپلنتی است که کیفیت و ماندگاری بالایی داشته باشد. جنس ایمپلنت از آلیاژ و تیتانیوم باشد و هر چه کیفیت این تیتانیوم و کیفیت طراحی سطح ایمپلنت بالاتر باشد، از کیفیت بالا تری برخوردار است و اینکه مطمئناً هزینه‌ی بیشتری هم خواهد داشت.


ایمپلنت آمریکایی

 ایمپلنت آمریکایی زیمر بیومت (zemmer biomet)

یکی از معتبر ترین برند های ایمپلنت آمریکایی ، ایمپلنت زیمر بیومت است که طراحی منحصر به فردی دارد. کمپانی ایمپلنت زیمر یک نسل جدید از فیکسچر ها را ارائه کرده که جنس آن به جاى تیتانیوم، از تنتالوم است.

ایمپلنت آمریکایی ترى اى (3I)

این کمپانی ایمپلنت آمریکایی از جمله شرکت های معتبر با طراحی خاص و کیفیت مرغوب در ایمپلنت های درمانی است. تحلیل استخوان فک در استفاده از این ایمپلنت بسیار پایین است.پلتفورم سوئیچینگ در ایمپلنت ها اولین بار توسط این کمپانی معرفی و پیاده شد. ایمپلنت های این برند قیمت بالایی دارند که جزو معایب استفاده از آن به حساب می آید.

ایمپلنت آمریکایی بایکان (Bicon)

بنیانگذار ایمپلنت آمریکایی بایکان توماس دریکسل است که فعالیتش در دهه 1980 با ارائه ایمپلنت هایی از جنس آلمینیوم اکساید آغاز شد. این مخترع در سال 1985 ایمپلنت هایی با جنس تیتانیوم طراحی و تولید کرد که باعث انقلابی عظیم در جامعه دندانپزشکی قرن 21 شد. ایمپلنت آمریکایی بایکان اولین ایمپلنت در دنیا با طولی این چنین کوتاه است. همه فیکسچر ها و اباتمنت های این برند با تیتانیوم گرید 5 ساخته شده است. ایمپلنت آمریکایی بایکان در دو  سطح سند بلاست و اسید اچ شده یا همان پوشیده شده از هیدروکسی آپاتیت ساخته شده است، البته فیکسچرهایی که از این برند وارد ایران می شوند همگی دارای سطح پوشیده شده از هیدروکسى اپاتیت هستند. بایکان با طرحی جالب به واسطه ویژگی های منحصر به فردی که در فیکسچر ها ایجاد کرده است باعث سود بردن لابراتوار و متخصص پروتز و حتی بیمار شده است. هزینه به صرفه ، مدت زمان درمان و عوارض احتمالی پایین تر  همچنین سهولت در انجام درمان از جمله مزایای این ایمپلنت آمریکایی است.

ایمپلنت آمریکایی اینترالاک (Intralock)

ایمپلنت آمریکایی اینترالاک جزو برند های معتبر ایمپلنت در آمریکا و بخصوص در ایران است، تکنولوژی های خاص و کاربردی، همچنین تنوع در محصولات و قیمت، این برند را به محبوبیت رسانده است.

ایمپلنت آمریکایی بیوهوریزونز (Biohorizons)

برند بیوهوریزونز جزو برند های برتر ایمپلنت آمریکایی می باشد. ایمپلنت بیوهوریزونز در ابتدای ورود خود به ایران به دلیل سیستم اکسترنال خود باعث نارضایتی مخاطبان زیادی شد ولی با ورود سیستم جدید این برند به ایران با نام اینترنال و تیپرد و تکنولوژی لیزرلاک، با ایجاد تسریع در روند بازسازی استخوان فک و کاهش تحلیل آن به محبوبیت زیادی رسید.


ایمپلنت سوئیسی

ایمپلنت سوئیسی استرامن  (ITI Strumann )

ایمپلنت سوئیسی استرامن جزو 5 برند ایمپلنت برتر دنیاست. این کمپانی با سابقه طولانی که در ساخت ایمپلنت دارد، اعتبار بالایی در این زمینه برای خود ایجاد کرده است. ولی به دلیل قیمت بالایی که محصولات کمپانی استرامن دارند، بسیاری از جراحان کاشت ایمپلنت از آن ها استفاده نمی کنند. برند استرامن در ایران به اسم ITI یا آی تی آی شناخته می شود که نمایندگی رسمی هم دارد. برند استرامن متنوع ترین قطعات را در ایمپلنت داراست و اگر هزینه کاشت ایمپلنت برایتان مطرح نیست، می تواند برایتان از بهترین گزینه ها باشد.

ایمپلنت سوئیسی اس اى سى (SIC)

ایمپلنت سوئیسی اس ای سی قدمت بالایی ندارد اما در ایران به دلیل پایین بودن قیمت آن نسبت به رقبای اروپایی نسبتا فروش خوبی را تجربه می کند. نمایندگی ایمپلنت سوئیسی اس ای اس در ایران با نام شرکت بن تاژ پارس فعالیت می کند.

ایمپلنت سوئیسی اس پى اى (SPI)

ایمپلنت سوئیسی اس پی ای ساخت کمپانی تومن مدیکال است که قدمت زیادی هم در ساخت ایمپلنت و موفقیت قابل قبولی در این زمینه دارد. این ایمپلنت سوئیسی با قیمت بالایی که دارد اما از ایمپلنت استرومن ارزان تر است که نمایندگی آن در ایران با نام بن تاژ پارس فعالیت می کند. ایمپلنت اس پی ای دارای انواع اکتیو است که درمان آن 45 روز به طول می انجامد. همچنین این برند با درجه A در وزارت بهداشت ایران ثبت شده است و به عنوان یک برند خوب در ایمپلنت توصیه می شود.

ایمپلنت سوئیسی ایده (Ihdeh)

ایمپلنت سوئیسی ایده که برند ضعیفی در این زمینه محسوب می شود به نام دکتر ایده است. قیمت پایین این ایمپلنت وسوسه زیادی در بیاری از دندانپزشکان ایجاد می کند.

ایمپلنت سوئیسی نئوبایوتک (neo biotech) یا  SEM

ایمپلنت سوئیسی نئوبایوتک به دلیل قیمت پایین جذابیت فراوانی برای بیماران و دندانپزشکان دارد و در ایران با نام سی ام ای شناخته می شود. تیمپلنت سوئیسی نئوبایوتک در مرحله جراحی خوب و با کبفیت است اما مشکلاتی مثل شل شدن پیچ اباتمنت در مرحله پروتزی دارد.


ایمپلنت سوئدی

ایمپلنت سوئدی استرا (AStraTech )

کمپانی ایمپلنت آسترا از سال 1985 در زمینه ساخت ایمپلنت فعالیت خود را آغاز کرد. در سال 1991 میکروترد توسط این کمپانی معرفی شد که باعث افزایش تماس استخوان و کاهش تحلیل آن می شود. همچنین در سال 1990 یک لول خاص به نام استئو استید توسط این کمپانی معرفی شد که بعث سریع شدن بازسازی و استخوان سازی می شود. این کمپانی بیشترین تحقیقات را در بین رقبای خود دارد و همچنین کمترین تحلیل استخوان در بین استفاده کنندگان این برند گزارش شده. این کمپانی توسط شرکت دنس پلی آمریکا خریداری شده ولی هنوز هم با همان اسم ایمپلنت آسترا فعالیت می کند که جزو ایمپلنت های گران به حساب می آید. نمایندگی رسمی این کمپانی در ایران به اسم شرکت خسرو مدیسا طب فعالیت می کند. اگر از لحاظ قیمت مشکلی ندارید، ایمپلنت آسترا بهترین انتخاب از نظر زیبایی و خط لبخند است.

ایمپلنت سوئدی نابل بیوکر (Nobel biocare)

ایمپلنت نابل بایوکر توسط پرفسور برنمارک برای اولین بار معرفی شد و بعد ها نسل جدید آن با ایجاد تغییراتی با نام نابل بایوکر وارد بازار شد. این کمپانی توسط یک شرکت آمریکایی خریداری شد. این برند نیز جزو بهترین ها در بین برند های معتبر ایمپلنت است.


ایمپلنت آلمانی

ایمپلنت آلمانی زایو (Xive)

ایمپلنت آلمانی زایو یک برند ساده اما حرفه ای است. کمپانی دنس پلی یک کمپانی ایمپلنت آلمانی تحت لیسانس آمریکا است. محصولات این برند از گرید یک تا پنج تیتانیوم بسته به کاربرد هر قطعه طبقه بندی شده است. این کمپانی احترام زیادی برای مخاطبان خود قائل است و این موضوع را می توان از کیت جراحی، جدول آنالیز قطعات و بسته بندی فیکسچر ها به وضوح فهمید.

ایمپلنت آلمانی بگو (Bego)

برند ایمپلنت آلمانی بگو با بنیانگذاری دکتر ویلهلم هربست که فعالیت خود را در سال 1890 آغاز کرد، در حال حاضر یکی از بهترین و فعال ترین کمپانی های دندانپزشکی آلمانی می باشد. ایمپلنت آلمانی بگو در محیطی کاملا عاری از آلودگی بسته بندی می شود. ایمپلنت آلمانی بگو از تیتانیوم گرید 4 ساخته می شود، که در سطوح مختلف عمل می آیند که باعث بوجود آمدن استاندارد جدیدی در ساخت ایمپلنت شده است.


ایمپلنت کره ای

ایمپلنت کره ای دنتیوم (Dentium)

ایمپلنت کره ای دنتیوم در ایران با نام ایمپلنتیوم شناخته می شود که پر فروش ترین ایمپلنت کره ای در کشورمان است. سهولت اجرای درمان با استفاده از ایمپلنت کره ای دنتیوم و قیمت مناسب آن تاثیر زیادی در این موضوع داشته است. در گرید بندی ایمپلنت های کره ای ، این برند رتبه سوم را دارد.

ایمپلنت کره ای اوستم (Osstem)

ایمپلنت کره ای اوستم یکی از معروف تری برند های کره ای است. اولین کمپانی ایمپلنت در کره برند اوستم است. همچنین تنها برند ایمپلنت کره ای که توسط سازمان غذا داروی آمریکا تایید شده است و قابلیت رقابت با برند های مطرح دنیا را دارد این برند است. دو نوع از ایمپلنت های اوستم در ایران ارائه شده است که نوع اس ال ای و سی پی با قابلیت ساخت پروتز در دو ماه است.

ایمپلنت کره ای مگاژن (Megagen)

ایمپلنت کره ای مگاژن جزو برند های مطرح ایمپلنت کره ای است. این کمپانی توسط شرکت استرومن خریداری شد که این اتفاق به محبوبیت آن افزود. هم اکنون ایمپلنت مگاژن هم در کره و هم در اروپا تولید می شود. نمایندگی رند ایمپلنت کره ای مگاژن ( استرومن ) در ایران با نام مهرابن پخش فعالیت می کند.

ایمپلنت کره ای دى او (Dio)

ایمپلنت کره ای دی او هم یک برند معتبر کره ای در این زمینه است. که کمپانی مطرح دنس پلی آمریکا به همراه زایو استر و انکیلوز این برند را هم خریداری کرده است. این برند ایمپلنت از لحاظ هزینه ای می تواند مناسب باشد. نمایندگی این برند در ایران با نام افرند اطلس فعالیت می کند.


 ایمپلنت فرانسه

ایمپلنت فرانسوی اى دى اى (IDI)

ایمپلنت فرانسوی ای دی ای یا iDi حضور طولانی مدتی در ایران در زمینه ایمپلنت دندان و آموزش آن دارد. تنوع و طراحی فیکسچر ها  در نوع خود منحصر بفرد و جالب است. همچنین این نوع ایمپلنت ها قیمت مناسبی دارند.

ایمپلنت فرانسوی یوروتکنیکا (Euroteknica)

ایمپلنت فرانسوی یوروتکنیکا قیمت منطقی و گارانتی خوبی از طرف کمپانی دارد. نمایندگی این برند در ایران با نام شرکت اعتماد تجارت کیهان فعالیت می کند.


ایمپلنت چینی

ایمپلنت چینی وانژو Wenzhou Trasdo Medical Instrument Co
ایمپلنت چینی هونگ کو  Hung Kuo Medical Instrument Co Ltd
ایمپلنت چینی گرین دنتک Green DenTech Co Ltd

ایمپلنت های ایرانی

ایمپلنت ایرانی شرکت کیمیاکاشت اطبا
ایمپلنت ایرانی سینابایونیک

امیدوارم توانسته باشیم در این مقاله کلینیک مدرن شما را با انواع ایمپلنت دندان از نظر طراحی و برند تا حد قابل قبولی آشنا کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مقالات

آخرین مقالات