پیوند یا گرفت استخوان ایمپلنت حتم دارم خیلی از شما مراجعه کردین به دندانپزشکنان که ایمپلنت دندانی انجام دهید و به شما گفتهشده که باید برای شما پیوند استخوان یا گرفت استخوان یا بازسازی استخوان انجام شود و برای شما این سوال پیش آمد که این بازسازی استخوان یعنی چه؟ چرا باید انجام شود؟و بهطور مثال برای همکار من که ایمپلنت گذاشته این کار را انجام ندادند؟ امروز میخواهیم راجع به پیوند استخوان یکم بیشتر صحبت کنیم.
پیوند یا گرفت استخوان ایمپلنت چیست؟
یک ایمپلنت خوب ایمپلنتی است که بتواند همان نقشی را که دندان در دهان شما بازی میکند را ایفا کند یعنی راحت بتوانیم با آن غذا بخوریم و تا جایی که امکان دارد زیبایی و تکلم طبیعی را به شما برگرداند. برای اینکه چنین ایمپلنتی داشته باشید لازم است که بافتهای حمایتکنندهی ایمپلنت ما یعنی استخوان و لثه یک شرایط خوب و ایده آل داشته باشند. همیشه این شرایط محیا نیست و گاهی اوقات لازم است که ما این شرایط را ایجاد کنیم. با جراحیها و بازسازیهای جانبی که انجام میدهیم این شرایط را معمولا اغلب اوقات ایجاد کنیم. اما چه چیزهایی باعث تخریب استخوان و لثه میشود و شرایطشان تغییر کند که مارا مجبور میکند که آنها را بازسازی را انجام دهیم؟

عوامل تخریب استخوان
ممکن است شما یکدندانی داشته باشید که بخواهید آن را بکشید و ایمپلنت بگذارید. مسلما آن دندان دچار مشکل شده که شما میخواهید آن را بکشید این مشکلات میتواند باعث تخریب استخوان و لثه شود. مثلا شکستگی دندان، عفونت دندان یا بیماریهای لثه. اگر بیماری لثه داشت باشید ممکن است این تخریب استخوان و لثه به شکل وسیعی داخل دهان شما اتفاق افتاده باشد. اگر مبتلا به بعضی از بیماریها مثل دیابت باشید میتواند تخریب استخوان و لثه تشدید شود. سیگار کشیدن و عادات بد دهانی میتواند باعث تخریب استخوان و لثه شود. همهی اینها عواملی هستند که استخوان شما را تخریب میکنند. ممکن است سالهای سال دندانهایتان را کشیده باشید و ازدستداده باشید مخصوصا اگر دندان مصنوعی استفاده کرده باشید همهی اینها عواملی هستند که تحلیل استخوان میشود. بنابراین قبل از اینکه ایمپلنت در ناحیه قرار بگیرد ما باید یک چکاب کامل انجام دهیم تا ببینیم شرایط لثه و استخوان به چه شکل است.

بررسی شرایط پیوند یا گرفت استخوان ایمپلنت
اما چطور میتوانیم شرایط استخوان را بررسی کنیم؟ با یک دید ظاهری در ویزیت اولیه لثه و استخوان معاینه میشوند، اما این کافی نیست با تحلیل رادیوگرافی به اسم ما میتوانیم ابعاد استخوان را بررسی کنیم. استخوان ما یک طول و یک قطر دارد که میتوانیم در cbct تا حد زیادی بررسی کنیم و ببینیم که در نقاط مختلف استخوان چه ابعادی دارد. ما یک قطر و ارتفاع لازم برای ایمپلنت احتیاج داریم و همچنین ماهیت استخوان برای ما مهم است. از لحاظ ماهیت، تراکم و کیفیت استخوان که ما 4 دسته استخوانداریم و در برخورد با هریک از اینها باید تکنیک خاصی را به کار ببریم و تدبیرات خاصی اندیشیده شود، بنابراین از روی عکس یا روشهای دیجیتال وجود دارد میتوانیم کیفیت و کمیت استخوان را بررسی کنیم و تصمیم بگیریم که آیا بازسازی استخوان انجام بدهیم یا خیر؟ و اگر قرار است این بازسازی انجام شود.

روشهای مختلف بازسازی استخوان
بازسازی استخوان به روشهای مختلفی میتواند انجام شود ممکن است شما این واژه هارا شنیده باشید مثلا جراحی سینوس لیفت، ریجسپلید، بن اکسپنشن، ریجایمنتیشن همهی این ها جراحیهایی هستند که میتوانند بازسازی استخوان را انجام دهند. اما موضوع امروز ما پیوند استخوان یا گرفت استخوانی است و راجع به سایر بازسازیها در برنامههای بعدی برایتان بیشتر توضیح میدهم. اما پیوند استخوان چیست و چگونه انجام میشود؟ اگر تخریب استخوان ما خیلی دور از حد انتظارمان نباشد و مختصر باشد میتوانیم آن را با تکنیکهایی که توسط متریال خاصی از قبیل پودر استخوان و سایر متریالی که آن جا استفاده میشود، این بازسازی را انجام دهیم و استخوانمان را پیوند کنیم. اما اگر این تخریب بیشتر از حد باشد که با پود استخوان و متریال دیگر استخوان را بازسازی کرد باید از پیوند استخوان استفاده کرد. پودر استخوان یک داربستی ایجاد میکند و جراح استخوان را تحریک میکند که داخل این پودر استخوان سلولهای استخوانی نفوذ کنند، استخوانسازی تحریک شود و بعد از چند ماه وقتی ما از آن ناحیه رادیوگرافی میکنیم میبینیم در آن ناحیه کاملا ساختار استخوانی تشکیلشده است. درباره پیوند استخوان ما میآییم یک قطعه از استخوان از یک جای بدن بیمار برمیداریم و در آن ناحیهای که کمبود استخوان داریم پیوند میزنیم. اگر این پیوند استخوان خیلی وسیع نباشد و یک ناحیه کوچک را تشکیل دهد میتوانیم از داخل دهان خود بیمار از یک ناحیه از فک مثلا چانه یا انتهای فک پایین و بالا هرجاکه استخوان خوبی داشته باشیم یکتکه استخوان به آن ناحیه پیوند بزنیم. زمانی که پیوند انجام میشود مثل استخوانی که شکسته و دو قسمت باید ماهها کنار هم قرار بگیرد تا ثابت شوند تا کاملا به هم جوش بخورند لازم است که چندین ماه این پیوند استخوان بهصورت ثابت قرار بگیرد و به آنها فرصت بدهیم نیرویی وارد نشود تا کاملا دو قطعه استخوانی به هم جوش بخورند و یکپارچه شوند. بعد از چند ماه وقتی عکس جدید میگیریم میبینیم که استخوان یکپارچه شده و آن قطر و ارتفاعی که خواستیم به دست آوردیم. اما اگر این تخریب استخوانی ما وسیعتر باشد میتوانیم از پیوندهای دیگر استفاده کنیم یعنی لازم است که قطعات بزرگتری از استخوان را از بدن برداریم بنابراین لازم است که بیمار ما در بیمارستان بستری شود و از ناحیهای از بدن مثل لگن یا دنده استخوان برداشته شود و به استخوان فک پیوند زده شود. بههرحال این پیوند استخوان یک مقدار وسیعتر است و ناحیهای بیشتری را پوشش میدهد و لازم است که طول درمان بیشتری را ما داشته باشیم. معمولا 9ماه صبر کنیم تا این پیوند استخوان کاملا جوش بخورد و حجم استخوان کافی را بدست بیاوریم برای اینکه بتوانیم ایمپلنت را قرار دهیم. بهطورکلی بازسازی استخوان گاهی اوقات خفیف است و میتوانیم همزمان ایمپلنت هارا قرار دهیم و گاهی اوقات پیوند استخوان ما وسیعتر است و شرایط حساستری دارد و نباید به آن نیرو وارد شود و شرایط تحمل کردن فیکسچر و ایمپلنت مارا ندارد بنابراین لازم است که بین پیوند استخوان و جراحی فیکسچر چندین ماه زمان بگذرد.
امیدوارم که مراقب دندانهایتان باشید و آن هارا از دست ندهید تا بتوانید به ایمپلنت فکر کنید.
تهیه شده در کلینیک دندانپزشکی مدرن