سلام وقتتان بخیر سوالی که این روزها خیلی مطرح میشود در رابطه با شکست ایمپلنت بعد از جراحی است در این قسمت استیج میخواهد سطح آگاهی شما را نسبت به شکست ایمپلنت بالا ببرد. ایمپلنت در شاخه دندانپزشکی از موفقیت بالایی برخوردار است ولی گاها شکست ایمپلنت دندان هم در آن دیده میشود. شکست ایمپلنت زمانی معنا پیدا میکند که فیکسچر داخل استخوان آزادانه حرکت کنه و اتصالی نداشته باشد و در کنار آن نشانههای تحلیل استخوان هم دیده شود.
انواع شکست ایمپلنت بعد از جراحی
شکست ایمپلنت فاکتورهای مختلفی دارد که خیلی از این فاکتورها تحت کنترل خودمان هستند ولی قبل از اینکه بخواهم به علتها و عوامل شکست ایمپلنت اشاره ای داشته باشم بگویم که شکست میتواند به دو صورت میباشد یا شکست خود فیکسچر است یعنی آن پایهای که در استخوان شما قراردادند یا شکست در قطعات پروتزی است. اگر شکست در فیکسچر باشد یعنی درواقع پسزده است، راهی جز جایگزین کردن خود آن فیکسچر ندارد که در کنارش میشود پیوند استخوان یا پیوند لثه هم انجام داد. ولی اگر شکست در قطعات پروتزی باشد نگرانی کمتری است و صدمهای به پایهی ایمپلنت زده نشده که آن قطعات را میشود جایگزین کرد که معمولا شکستن پیچ یا شکستن خود روکش است. روکش ایمپلنت از مواد چینی و سرامیکی ساختهشده است ولی به این معنا نیست که قادر به شکستن نباشد ولی حتی اگر شکستی هم باشد خیلی راحت میتوان آن را جایگزین کرد.
شاخصترین عوامل شکست در ایمپلنت دندان
شکست ایمپلنت به عوامل مختلفی بستگی دارد که ما میخواهیم به شاخصترین آنها اشارهای داشته باشیم. یکی از آن عوامل مصرف دستهای از قرصها است مخصوصا قرصهای ضدافسردگی که شکست ایمپلنت را دو برابر میکند معمولا کسانی که از قرصهای ضدافسردگی استفاده میکنند کاهش رشد استخوانی آنها خیلی کم است و باعث میشود که آن روند جوش خوردن پایه به استخوان تغییر ایجاد شود و باعث شکست آن شود.
یکی از عوامل شکست ایمپلنت دندان مصرف سیگار، الکل و روانگردانها است. بدن برای سوختوساز و جوانسازی نیاز به اکسیژن دارد که از طریق گلبول قرمز وارد بافت بدن میشود. ولی کسانی که سیگار مصرف میکنند منواکسید کربن را خیلی سریعتر از اکسیژن از طریق گلبولها به بافت بدن خود میرسانند و باعث میشود که آن جوانسازی انجام نشود و سلولها بافت جدیدی را به وجود نیاورند.
معمولا افرادی که در سنین پایینتری هستند و استخوانشان هنوز رشد کافی نکرده یا افرادی که مبتلا به دیابت هستند و کسانی که تراکم استخوانیشان کم است و افرادی که در ناحیه سرو گردن رادیوتراپی انجام دادند کسانی هستند که به این موضوع آسیبپذیرتر هستند.
یکی از عوامل دیگر عفونت است که معمولا یا در حین جراحی یا بعد از جراحی احتمال اتفاق افتادن است که باعث شکستن ایمپلنت میشود. لازم است بگویم که بهداشت صحیح دهان و دندانی خیلی تأثیرگذار میباشد که میتواند جلوگیری از این عفونت باشد.
بعد از تحویلOPG عواملی که میتواند روی آن شکست تأثیرگذار باشد یا فشارهای دندانی خود بیمار است که دندانقروچه انجام میدهد یا در هنگام خواب یا در طول روز و ورزش کردن این فشار باعث میشود که شکست ایمپلنت اتفاق بیفتد. تنها راهش استفاده از نایت گارد و درمان آن فشارهای دندانی است. معمولا دندانپزشکتان زمانی که شما را ویزیت میکند همان روز طرح درمان نایت گارد را برایتان مینویسند اگر که متوجه شده باشند که شما فشارهای دندانی دارید. در کنار این کار باید سطح تماس روکش ایمپلنت کوتاهتر از روکشهای دندانی خودتان باشد برای اینکه دندان سالم در حفرهای قرار دارد که از طریق الیاف پریودنتالی با بافت لثه متصل شده و اینکه موقع غذا جویدن این دندان در آن حفره معلق است و حرکت میکند و زمانی که غذا میجوید وقتی فرو میرود باید روکشهای ایمپلنت همسطح دندانهای خودتان شود پس معمولا دندانپزشک روکشهای ایمپلنت را کوتاهتر از دندانهای خودتان میسازد.
درد بخشی از فرایند درمانتان بعد از جراحی است که بازه زمانی دارد که خیلی طبیعی است ولی اگر این درد خیلی شدید و بهصورت طولانیمدت انجام شد شما باید خیلی سریع به جراحتان اطلاع بدهید. تورم و التهاب هم همینطور است معمولا بعد از جراحی تورم خیلی طبیعی است ولی باز اگر در بازه زمانی طولانیمدتی این التهاب خیلی شدیدتر شود در کنار عفونت شما باید شاهد شکست ایمپلنت شوید و به جراح خود اطلاع دهید.
گاهی هم پیش میآید شما بعد از جراحی متوجه میشوید که آن پایهای که در استخوانتان قرارگرفته شل است و احساس لقی را متوجه میشوید حتی شده زبان هم میزنید متوجه میشوید که یکچیز در استخوانتان حالت معلق دارد و حرکت میکند شما باید خیلی سریع متوجه این قضیه شوید و به جراح خود اطلاع دهید که اگر نیاز است جراحی مجدد انجام شود.
پیشگیری از شکست ایمپلنت دندان
برای پیشگیری از شکست ایمپلنت بعد از جراحی نباید فشاری روی آن ناحیهی جراحی بیاید حتی مسواک روی تاج دندانی و روی ناحیهی جراحیشده نباید باشد. به توصیههای جراح خود بعد از عمل توجه کنید و سعی کنید رعایت کنید حتی هنگام مسواک زدن هم نباید روی ناحیه جراحیشده فشاری وارد شود یا اگر روکشهای موقت دارید بازهم نباید روی آن فشاری باشد و بهطورکلی مراقبت بعد از جراحی خیلی مهمتر از خود عمل جراحی است پس نتیجه میگیریم که درواقع جراحی نگرانی ندارد و شکستهایش خیلی کمتر از موفقیتهایش است و اینکه شما میتوانید با خیال راحت درمان را انجام دهید.