در این بخش قصد داریم پروسه ارتودنسی درمان مشکلات فک و دندان را بررسی کنیم. ارتودنسی دندان نوعی از درمان در دندانپزشکی است که مشکل نظم دندانها و هماهنگی فک را با استفاده از ابزارهایی مانند براکت دندان و وایر (سیمهایی جهت اصلاح مشکلات نامرتبی دندان) برطرف میکند. در این مواقع پیشنهاد میشود درمان را سریعتر شروع کنید تا از جدیتر شدن مشکل جلوگیری کنید. ابتدا ارتودنتیست وضعیت دندانها و فک بیمار را بررسی میکند و طرح درمان را مشخص میکند.
مراحل مرتب سازی دندان با ارتودنسی
براکت های ثابت دندانی و وایر: براکت های کوچک بر روی هر دندان نصب میشوند و سیم یا وایر بهواسطه براکت ها وظیفه مرتبسازی دندانها را بر عهده دارد. فشار ملایم و مداوم براکت ها به دندانها باعث حرکت و مرتب شدن آنها میشود. وضعیت دندانها هرماه یکبار باید توسط ارتودنتیست چک شود.

نوارهای لاستیکی: در طول درمان برای تنظیم عقب جلو بودن فکهای بالا و پایین و اصلاح سطح جونده ممکن است به نوارهای لاستیکی نیاز داشته باشید.

ریتینرها: از ریتینرها پس از پایان درمان ارتودنسی و مرتبسازی دندان استفاده میشود. ریتینرها در پشت دندانها و یا جلوی دندان نصب میشوند تا دندانها در موقعیت جدید پایدار و ثابت بمانند.

معایب درمان ارتودنسی دندان
- تخریب و تغییر رنگ دندانها : در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، سیمها و براکت های روی دندان باعث پوسیدگی و خراب شدن و تغییر رنگ دندان میشوند.
- آسیب به بافت نرم : براکت ها درعینحال که میتوانند موجب مرتبسازی دندانها شوند، میتوانند باعث آسیب به لثهها و گونهها و تحلیل آنها نیز شوند.
- بازگشت دوباره: پس از مرتبسازی دندان ممکن است دندانها دوباره به حالت اولیه خود برگردند. این به این دلیل است که صفحات ریتینر بعد از برداشتن براکت ها فرسوده میشوند.
مراقبت از ارتودنسی دندان
هربار که مسواک میزنید باید براکت های ارتودنسی دندان را هم با دقت تمیز کنید چراکه براکت های ارتودنسی خود عاملی برای افزایش پلاک و پوسیدگی دندان هستند، به همین دلیل باید مرتبا تمیز شوند.

تهیه شده در گروه کلینیک دندانپزشکی مدرن
ارتودنسی درمان مشکلات فک و دندان